Nederlands professioneel webforum over veilige school

Forum Veilige School: online trefpunt voor onderwijsprofessionals

08 september 2011

Hoe creëer je met elkaar een sfeer waarin het prettig werken en leren is? Hoe ga je om met incidenten? Daarover kunnen professionals uit de onderwijsbranche vanaf nu online met elkaar in gesprek gaan. De community www.forumveiligeschool.nl is een trefpunt voor het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van onderwijs en veiligheid.

'Samen werken, samen oplossen' is het motto van het forum, dat zich richt op zowel het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Iedereen die in het onderwijs werkt, kan er terecht om vakgenoten en veiligheidsexperts te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, kennis te delen en met elkaar in gesprek te gaan over veiligheidsthema's. Het forum bevat onder meer blogs, polls en chatmogelijkheden.

De mogelijkheden van een forum passen goed bij het thema veiligheid in het onderwijs. Het gaat namelijk om een thema waarbij veel actoren betrokken zijn, en het gaat om een thema waarop een urgentie bestaat om ermee aan de slag te gaan. Het forum wordt dé plek waar de onderwijs-professionals met elkaar in gesprek kunnen gaan over veiligheidsthema's. Een plek waar veiligheidsexperts hun visies en inzichten delen op het gebied van agressie en geweld, pesten, incidenten en sociale media. Waar ervaringsdeskundigen antwoord geven op veelvoorkomende vragen. Waar je via de link naar het Expertisecentrum meteen geadviseerd kan worden als er vragen zijn over slachtofferhulp of schaderegres. Met een helpende hand in de vorm van directe ondersteuning op schoolniveau.

De community maakt deel uit van het programma Veilige Publieke Taak Onderwijs (VPTO) en is gelieerd aan www.schoolenveiligheid.nl van het Centrum School en Veiligheid. Vorig jaar is het programma VPTO opgestart, speciaal om scholen te ondersteunen. Uit de evaluatie van dit programma wordt duidelijk dat de bestaande kennis beter bekend en goed benut moet worden. Hoe wordt voldaan aan de behoefte om kennis en ideeën uit te wisselen met peers en experts? Op het forum kunnen onderwijsprofessionals verder praten over de sociale veiligheidsthema's die op de website over schoolveiligheid ook aan de orde komen, zoals pesten, bedreiging en discriminatie.

Neem deel aan de discussies, stel de vragen die je hebt, deel jouw ervaring! Via de link: www.forumveiligeschool.nl kan je gemakkelijk en snel lid worden. http://www.forumveiligeschool.nl

Je kunt het forum ook volgen via het twitteraccount: @Forumvs.