Meertaligheid bij jonge kinderen - last of luxe?

  • Martine Dalinghaus

    Symposium Meertaligheid bij jonge kinderen - last of luxe?

    Steeds meer kinderen groeien op met méér dan één taal. Soms omdat in de familie een andere taal dan Nederlands nu eenmaal de voertaal is, soms omdat ouders een bewuste keus maken hun kind een tweede taal aan te bieden. Kennis van méér dan één taal biedt kinderen zonder twijfel extra kansen, maar zijn er ook risico's en wat zijn de voorwaarden voor een geslaagde meertalige ontwikkeling? Dit symposium is bedoeld voor professionals die te maken hebben met meertalige kinderen t/m 8 jaar. Doel van het symposium is om in actuele informatie te voorzien over meertalige ontwikkeling, en handvatten te bieden voor het werken met kinderen voor wie het Nederlands niet de (enige) moedertaal is. Het programma voor deze dag is ontwikkeld in samenwerking met De Taalstudio.

    Meer informatie en inschrijven: http://www.bsl.nl/meertaligheid

  • VIK

    DIT KAN VEEL GOEDKOPER

    De kosten voor deze dag zijn maar liefst 245 euro per deelnemer, exclusief: reiskosten met vaak kostbare auto's, representatieve kleding en eventueel avondmaaltijd en hotelkosten voor deelnemers die van ver komen. Stel dat er 300 deelnemers zijn. Dan kost dit congres ons land al 73.500 euro aan alleen congreskosten. Alleen voor het uitwisselen van informatie. En dan is er nog geen beleidsverbetering, laat staan een uitvoering daarvan.

    Die kosten voor dit soort congressen worden veelal betaald uit belastinggeld. Geen wonder dat er te weinig geld is bij onderwijs en jeugdzorg. Bovendien is er een ernstige economische crisis.

    Het lijkt me veel efficiënter om dit congres te vervangen door internet-filmpjes, gecombineerd met een webforum, waar alleen deskundige reacties worden gepubliceerd. Dat webforum kan worden gemodereerd door goed geïnstrueerde vrijwilligers, vanuit hun woonhuis.

    Maak ook een Engelstalig webforum over dit onderwerp, zodat ook de beste buitenlandse experts (anoniem) kunnen meepraten op dat webforum. Dat voorkomt de bekende Nederlandse tunnelvisie en napraterij zonder internationale wetenschappelijke onderbouwing. Zo'n webforum kan openbaar zijn en deels besloten via een wachtwoord.

    Mijn inhoudelijke reactie op tweetalig onderwijs: tweetalig onderwijs is ongewenst en onnodig kostbaar. Er zou in Nederland maar één taal gesproken moeten worden, namelijk Engels. En liefst in heel Europa en liever nog wereldwijd. Onderwijs in alle andere talen dan Engels is dan onnodig en verspilling van studietijd en onderwijsgeld. Leer allochtonen in Nederland alleen Engels. Engelstaligheid is belangrijk voor onze economische positie, voor het kennis nemen van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen via internet. Eén gezamenlijke taal kan ook bijdragen aan verzoening tussen volkeren en vermindering van oorlogen. De Nederlandse taal past niet meer in de moderne tijd en moet worden geschrapt uit onderwijsprogramma's.

    Een probleem is dat Neerlandici adviseren welke taal er wordt gesproken in ons land en zij hebben financieel belang bij het vasthouden aan de Nederlands taal. En ook leraren Nederlands hebben daarbij grote financiële belangen.