advies van leraren Nederlands basisschool

  • Thorwald Westmaas

    Wij, een Nederlands gezin woonachtig in het buitenland, komen deze zomer na vele jaren weer terug naar NL met kinderen die na de zomervakantie in groep 6 en 8 terecht zouden komen.

    De kinderen spreken Nederlands maar hebben nooit formeel les gehad. Engels is meer hun ‘1e’ taal, dan Nederlands en Spaans. Maar ze kunnen op zich wel Nederlandse boeken lezen.

    We begrijpen dat de meeste basisscholen de methode “Taalactief” van Uitgeverij Malmberg gebruiken en zij van plan deze boeken aan te schaffen om hun Nederlandse de komende maanden een beetje bij te schaven. Met name voor de oudste is dat belangrijk zodat ze straks goed de CITO toets doorstaat.

    We vroegen of basisschool leraren op dit forum kunnen adviseren over waar we beginnen: met boeken van Groep 3? Gewoon, de hele serie kopen? Of beginnen met boeken van groep 6?

    En wat is zo het gemiddelde tarief voor bijles Nederlands zodat we er gedurende de zomer de puntjes op de ‘i’ kunnen zetten?

    Elk commentaar of suggesties zijn van harte welkom.

    Groeten,

    Thorwald Westmaas

  • dgd

    Gratis leervideo's Nederlandse les

    http://www.google.nl/search?q=nederlandse%20les&hl=nl&safe=off&client=firefox-a&hs=TXK&rls=org.mozilla:nl:official&prmd=ivns&um=1&ie=UTF-8&tbo=u&tbs=vid:1&source=og&sa=N&tab=wv

    www.google.nl/search?q=nederlandse%20les&hl=nl&safe=off&client=firefox-a&hs=TXK&rls=org.mozilla:nl:official&prmd=ivns&um=1&ie=UTF-8&tbo=u&tbs=vid:1&source=og&sa=N&tab=wv

    Websites met gratis Nederlandse lessen

    1 http://www.haagstaalkompas.nl/zelfstudie_internet.html

    www.haagstaalkompas.nl/zelfstudie_internet.html

    2 http://www.leren.nl/rubriek/talen/nederlands/

    www.leren.nl/rubriek/talen/nederlands/

    3 http://www.digischool.nl/ne/nelok.htm

    www.digischool.nl/ne/nelok.htm

    4 http://www.digischool.nl/ne/nelok.htm

    www.digischool.nl/ne/nelok.htm

    5 http://nederlandsetaal.startpagina.nl/

    www.nederlandsetaal.startpagina.nl/

  • dgd

    Gratis leervideo's met Nederlandse les

    http://www.google.nl/search?q=nederlandse%20les&hl=nl&safe=off&client=firefox-a&hs=TXK&um=1&ie=UTF-8&tbo=u&tbs=vid:1&source=og&sa=N&tab=wv

    www.google.nl/search?q=nederlandse%20les&hl=nl&safe=off&client=firefox-a&hs=TXK&um=1&ie=UTF-8&tbo=u&tbs=vid:1&source=og&sa=N&tab=wv

  • Marto

    Het is nog steeds een illusie dat je van filmpjes kijken veel leert.

  • Len

    Dag Thornwald,

    Als ik je mag adviseren schaf dan de methode Taal in beeld met de daarbij horende Spelling in beeld of Taaljournaal aan.

    Deze methodes zijn erg gestructureerd en werken met diverse spellingcategorieën. (http://www.taalinbeeld.nl/web/Zo-werkt-het/Leerstof.htm)

    Als intern begeleider op een basisschool in Tilburg, remedial teacher en dyslexiespecialist heb ik vorig jaar in de werkgroep ‘Nieuwe taalmethode’ diverse methodes bekeken en ben erg enthousiast over Taal in beeld/Spelling in beeld.

    Het is afhankelijk van het taal-/ spellingniveau van je kinderen waar je het beste kunt instappen. Hiervoor zou je ze eerst een toets af kunnen (laten)nemen.

    Verder zijn er diverse mogelijkheden voor je kinderen om extra les te krijgen in het Nederlands. Ik heb zelf een praktijk voor remedial teacher en hanteer een tarief van 45-50 euro per 50 minuten. Dit is volgens de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers een normaal tarief voor dit soort lessen.

    Mocht u meer informatie wensen, dan hoor ik dat graag via deze site.

    Met vriendelijke groet,

    Len