Nederlandse universiteiten zetten gratis videocolleges online

  • Bap

    Universiteiten hopen meer studenten te trekken door hun colleges op internet te zetten: ze laten het niveau van hun onderwijs ermee zien.

    NRC Handelsblad

    Meer universiteiten zetten gratis lesmateriaal online

    16 september 2010

    Door Marianne Heselmans

    Steeds meer universiteiten, ook in Nederland, zetten lesmateriaal gratis op internet. De TU Delft en de Open Universiteit doen het al, Groningen en Leiden hebben vergevorderde plannen. De belangrijkste reden: studenten trekken.

    De TU Delft trekt dit jaar 250.000 euro uit om collegematerialen gratis online aan te bieden. Sinds 2007 plaatste de universiteit materiaal van veertig colleges op internet, onder meer van de studierichting watermanagement. De Rijksuniversiteit Groningen heeft deze zomer 1 miljoen euro uitgetrokken om voor 2015 het onderwijsmateriaal van vierhonderd colleges op internet te zetten.

    De Universiteit Leiden ontwikkelt als proef open onderwijsmateriaal voor zes colleges. De Open Universiteit startte in 2006 met gratis colleges op internet en heeft inmiddels materiaal vrijgegeven van zestien cursussen. De bijbehorende website werd sindsdien meer dan een miljoen maal bezocht, aldus de instelling.

    Internationale ontwikkeling

    Deze initiatieven passen in een internationale ontwikkeling. Het idee van open courseware – gratis cursusmateriaal – komt oorspronkelijk van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS). Het MIT begon in 2001 en heeft inmiddels tweeduizend colleges geplaatst.

    Het MIT is ook aangesloten bij de overkoepelende site ocwconsortium.org (waarin ocw weer staat voor open courseware). Daaraan doen 250 universiteiten mee, waaronder de TU Delft en de Open Universiteit. De site, een initiatief van universiteiten, wordt voornamelijk betaald door filantropen en het bedrijfsleven. Via de site zijn duizenden colleges in verschillende talen te vinden, vaak inclusief dictaten, powerpointpresentaties, computersimulaties en videomateriaal.

    De sponsors en deelnemende universiteiten hebben als officieel doel: ‘toegang tot hoogwaardig onderwijsmateriaal voor iedereen en overal’. Maar de motieven zijn niet louter ideëel. Gratis colleges zijn inmiddels zo belangrijk voor de pr dat universiteiten vinden dat ze niet meer zonder kunnen.

    Geen student

    Bijna de helft van de bezoekers via het MIT is geen student of docent aan een universiteit. Zij volgen colleges omdat zij meer van hun vak of hobby willen leren. Delft heeft nog geen cijfers, maar weet dat het materiaal van de opleiding Watermanagement intensief wordt gebruikt door de Universiteit van Bandung (Indonesië).

    http://www.nrc.nl/wetenschap/article2620027.ece/Meer_universiteiten_zetten_gratis_lesmateriaal_online

    www.nrc.nl/wetenschap/article2620027.ece/Meer_universiteiten_zetten_gratis_lesmateriaal_online

  • Bap

    Gratis onderwijsvideo's van Nederlandse universiteiten:

    http://www.youtube.com/channels?s=ytedu_mv

    www.youtube.com/channels?s=ytedu_mv

    Gratis onderwijsvideo's van buitenlandse universiteiten:

    http://www.youtube.com/channels?s=mv&t=m&g=0&c=27

    www.youtube.com/channels?s=mv&t=m&g=0&c=27

  • Bap

    Bekijk de tweeduizend weblectures van het MIT:

    http://ocw.mit.edu/index.htm

    www.ocw.mit.edu/index.htm

    Bekijk de talloze weblectures en comutersimulaties van 250 universiteiten:

    http://www.ocwconsortium.org/courses/search

    www.ocwconsortium.org/courses/search