Handige tips voor videoregistratie van hoorcolleges (Nederlandse tekst)

  • Wips

    Handige tips voor videoregistratie van hoorcolleges (Nederlandse tekst)

    College opnemen

    From CpioFacts

    * 1 Wat is het

    o 1.1 Live Opname

    o 1.2 Geregisseerde Opname

    * 2 Voorbeeld

    * 3 Meerwaarde

    o 3.1 Meer info

    o 3.2 Bevindingen uit de praktijk

    * 4 Planning

    * 5 Voorbereiding

    * 6 Benodigdheden

    o 6.1 Als je het zelf doet

    * 7 Stap voor stap

    * 8 Publiceren

    * 9 Tips

    Wat is het

    De twee meest gebruikte vormen van een online hoorcollege zijn:

    * Live opname van een college met gebruik van powerpoint slides

    * Geregisseerde studio-opname van een samenvatting van het college

    Live Opname

    Bij de opname van een live hoorcollege film je gewoon het verhaal dat een docent houdt voor een groep studenten. Er is geen extra voorbereiding nodig. De film duurt zolang als het college duurt. Heel belangrijk hierbij is het gebruik van powerpoint slides die je koppelt aan de video. Met het programma Microsoft Producer kan dat heel eenvoudig achteraf gerealiseerd worden; het systeem dat op de UU als pilot wordt gebruikt (Mediasite) koppelt e.e.a. direct bij de opname.

    Door de combinatie video en slides breng je flexibiliteit aan in het terugkijken. Studenten kunnen de slides gebruiken als een soort hoofdstukindeling of index. Hierdoor hoeven zij niet de gehele opname te bekijken of te zoeken naar interessante of relevante onderdelen, maar door op de titel van een slide te klikken kunnen ze direct naar dat deel van de video gaan dat ze nog eens terug willen zien. Studenten bepalen zelf wanneer ze wat willen zien. Dat biedt veel vrijheid en flexibiliteit en studenten waarderen dit erg.

    Geregisseerde Opname

    Bij de geregisseerde opname in een studio-setting wordt een college van 45 minuten teruggebracht tot 10 of 20 minuten. Dit kost de docent wel enige voorbereiding. Hij moet zijn verhaal terugbrengen tot een logische samenvatting. Voordeel bij een korte video (20 minuten of minder) is dat de aandacht van studenten beter wordt vastgehouden. Lange video's worden zelden helemaal bekeken, korte stukjes daarentegen wel. Ook hier is het belangrijk om er interactiviteit in aan te brengen, door de student in de gelegenheid te stellen zelf te bepalen welk fragment hij wil bekijken.

    Passief achter een computerscherm zitten is nu eenmaal moeilijk en saai. Een computer nodigt uit tot klikken, tot interactie. Ook en juist bij het bekijken van video.

    Voorbeeld

    Collegerama in Delft

    pilot bij Universiteit Utrecht

    Meerwaarde

    Van tevoren moet duidelijk zijn waarom je online hoorcolleges aan zou willen bieden aan studenten. Wat is het doel van het online hc en welke plek neemt het in in het onderwijsprogramma? Uit onderzoek blijkt namelijk dat het leerrendement uit reguliere colleges maar 5% is. Studenten onthouden dus maar weinig van wat er verteld wordt. Het is ook een zeer passieve manier van onderwijs. Toch is het hoorcollege één van de meestgebruikte onderwijsvormen op universiteiten.

    Misschien kan een online hoorcollege wel meerwaarde bieden bovenop het reguliere hoorcollege.

    Veel voorkomende doelen zijn:

    1. Ter vervanging van het regulieren bij afstandsleren (studenten in het buitenland)

    2. Als extraatje voor studenten die om uiteenlopende redenen geen reguliere colleges konden bijwonen en als extra oefenstof vlak voor tentamens

    3. Ter ondersteuning van studenten met een handicap (dit zijn er gemiddeld zo'n 10%!)

    4. Roosterproblemen oplossen, je collegezaal virtueel vergroten

    5. Archiveren en hergebruiken van colleges voor grote groepen, oftewel de werklast voor docenten verlichten omdat hetzelfde verhaal maar 1 keer verteld hoeft te worden

    6. Extra / nieuwe leerstof aanbieden. Bijvoorbeeld een extra casus behandelen of cases extra toelichten.

    7. Actualisering van het onderwijs door het college te combineren met actuele journaalfragmenten (zie ook Didactiek actuele video)

    8. Eenmalige instructies opnemen

    9. Online colleges gebruiken om nieuwe docenten in te werken (docentprofessionalisering) of ter vervanging van zieke medewerkers

    10. Responsiecolleges opnemen

    11. Cases door (professionele) acteurs laten naspelen

    Behalve het beoogde doel van het online college is het ook van belang om na te denken over de plek die het inneemt in het onderwijsprogramma. Voor studenten moet duidelijk zijn of het een verplicht onderdeel is of niet. Kunnen studenten ergens terecht voor vragen die ze misschien hebben n.a.v. het online college? Hoe weten studenten dat er online colleges zijn en waar kunnen ze die vinden? Stel dat je de colleges online aanbiedt. Dan is het handig om een toelichting te geven over het doel van de video, het onderwerp, hoe lang het fragment duurt, etc.

    Denk ook na over het eventueel koppelen van opdrachten aan het online college. Moeten studenten er iets mee? Bijvoorbeeld een samenvatting schrijven, of een fragment uitkiezen waarin een bepaalde stelling wordt verdedigd.

    Meer info

    * Presentatie Renée Filius over de didactische aspecten van weblectures

    Bevindingen uit de praktijk

    Bij het aanbieden van online hoorcolleges bestaat altijd de angst dat studenten niet meer naar het gewone hoorcollege komen. Dit blijkt over het algemeen niet zo te zijn. Bij onderwijsinstellingen waar al langere tijd online colleges worden aangeboden zijn de volgende bevindingen van studenten opgemerkt:

    * Studenten ervaren live contact nog steeds als prettiger en men blijft dan ook gewoon naar reguliere colleges komen

    * Studenten waarderen de mogelijkheid om tijd en plaats onafhankelijk colleges te kunnen volgen

    * Online colleges zorgen voor flexibiliteit en keuzevrijheid bij de student

    * Bij afstandsleren zorgt een video voor meer betrokkenheid tussen student en docent en meer affiniteit met het onderwerp

    * Videocolleges zijn erg geschikt voor extra tentamenvoorbereiding

    * Geluid is belangrijker dan beeld! Dus ook als de docent even uit beeld loopt is dat niet zo erg.

    Planning

    Dit hangt af van de ondersteuning van de instelling, en de mate van nabewerking die je wenst. Bij de mogelijkheid die FSW nu biedt bespreek je de set, en komt er iemand om de set neer te zetten, aan te zetten, en weer op te halen, en wordt het college voor je op internet gezet. De tijd die je hiervoor moet inruimen is minimaal.

    Wel moet je nagaan welke eisen de set stelt aan de zaal. In goed uitgeruste collegezalen is vaak al een regiekamer waarin alles kan worden opgesteld en gekoppeld aan de beamer en de geluidsinstallatie. De docent hoeft dan verder niets meer te doen, alleen te zorgen dat hij de microfoon gebruikt.

    Niet alle opnamesets bieden de mogelijkheid tot nabewerken. Als je wilt nabewerken kost dit ook de nodige tijd: simpel voor en achterstuk eraf halen weinig, maar echt knippen en plakken toch al gauw een ochtend. Dit wordt ook gedaan door FSW, en kost je 50 euro per uur.

    Reservering van de sets bij FSW (er zijn er 2) loopt via CPIO (Elly, tel 3575, e.a.langewis@uu.nl) Voor meer informatie over de sets en de mogelijkheden kun je ook direct contact opnemen met FSW: Keith Russell, k.russell@uu.nl.

    Voorbereiding

    Voordat je gaat opnemen moet je overwegen of je wilt werken met alleen geluid of met geluid en video. Het gebruik van video stelt hogere eisen aan de bewerking, aan de server en aan de benodigde bandbreedte. Het is belangrijk om videobeelden te gebruiken die iets toevoegen aan het hoorcollege. Anders volstaan een pasfoto van de spreker en eventueel enkele filmpjes tijdens het hoorcollege.

    Het is steeds makkelijker om zelf online hoorcolleges of webpresentaties te maken. Belangrijkste aandachtpunten zijn:

    * opbouw van het hoorcollege;

    * opname apparatuur;

    * software programma´s om de hoorcolleges geschikt te maken voor internet;

    * servers om de online hoorcolleges op internet te ontsluiten

    Het publiek op internet stelt andere eisen aan een hoorcollege dan het publiek in bijv. een collegezaal. In een collegezaal kan je direct reageren; op internet kan je alleen per email reageren. Dat heeft haar weerslag op de attentiespan van de toehoorders. Op internet is het moeilijker om een publiek lang te blijven boeien. Een hoorcollege op internet moet daarom

    * niet te lang duren,

    * een duidelijke doelstelling en een heldere opbouw hebben en

    * idealiter de mogelijkheid bieden om zelf door het hoorcollege heen te scrollen.

    De voorbereiding voor de docent bestaat eigenlijk alleen uit het testen van de microfoon en de opstelling van de camera. De Digitale Universiteit heeft een zeer uitgebreide handleiding (al wel een paar jaar oud maar nog zeer bruikbaar). In de handleiding wordt het hele proces beschreven, van voorbereiding tot eindproduct met foto's en bijlagen.

    Benodigdheden

    Als je het zelf doet

    Ondersteuning van een ICTO of AV afdeling is handig. Je hebt nodig:

    1. Camera en statief (bij CPIO beschikbaar)

    2. Extra microfoon (een cameramicrofoon is niet altijd voldoende om een goede audio-opname te garanderen). Als het kan, gebruik dan een goede (draadloze) microfoon. Het geluid is erg belangrijk. Als het geluid niet te verstaan is, zal men meteen wegklikken.

    3. Laptop om de opnames direct op de laptop op te nemen en gelijktijdig te synchroniseren met de powerpoint slides. Als je alleen het geluid opneemt kun je de microfoon aansluiten met een USB-poort en heb je veel minder schijfruimte nodig. Voor video-opname heb je ook nodig:

    * firewire poort voor koppeling aan een video-camera. Als je laptop geen firewire poort heeft, kun je een losse kaart kopen (PCI-CIA Card) en die gebruiken. Meer informatie: File:Pccard08.jpg.

    * voldoende RAM geheugencapaciteit (>512 MB)

    * voldoende harddisk ruimte (> 20 GB)

    4. PowerPoint

    5. programma dat het virtualiseren van hoorcolleges ondersteund. De meeste programma´s gebruiken PowerPoint presentaties als basis:

    * Microsoft Producer

    * Adobe Connect Professional

    * Articulate Zie voor informatie en veel voorbeelden E-Learning Services

    * Collegerama van MediaMission.

    * Tegrity

    * Apreso Classroom

    6. Bij het gebruik van uitgebreide producten (Mediasite, Tegrity, Apreso) heb je een speciaal opname-apparaat nodig, dat de verschillende inputs kan bundelen en een verzameling bestanden genereert die kan worden uitgezonden.

    Stap voor stap

    Ook dit is sterk afhankelijk van welk systeem je gaat gebruiken.

    1. set zo nodig bespreken

    2. uitzoeken of in de zaal waar je wilt opnemen de benodigde apparatuur is

    3. eventueel organiseren van de juiste apparatuur

    4. uitzoeken waar de set kan staan en waar alle aansluitingen zitten

    5. opstellen en uittesten

    6. college geven

    7. eventueel beeld en presentatie samenvoegen

    8. eventueel nabewerken

    9. publiceren via een streaming server (via FSW is dit ook geregeld)

    10. aan de studenten/het publiek de URL beschikbaar stellen! (niet vergeten)

    Publiceren

    Met de meeste software programma´s kun je de opnames direct publiceren (zonder enige montage) op een webserver of streaming server. Je kunt ook besluiten om de opnames eerst te bewerken, zoals scenes bijknippen, bijgeluiden weg te knippen, titels toe te voegen, kleuren en achtergronden uit te kiezen, etc.

    Bij de meeste software programma´s kan je in een later stadium zonder veel moeite nieuwe slides met geluid invoegen of bestaande slides vervangen. Op die manier kun je het hoorcollege zonder veel moeite actualiseren.

    Bij FSW worden de filmpjes voor je op een streaming server gezet, en krijg je een URL om aan de studenten te geven. Of kun je alles op een DVD laten zetten.

    Tips

    * Locatie. Opnames maken is niet moeilijk. Goede opnames maken is wel moeilijk. De locatie moet zo weinig mogelijk bijgeluiden hebben zoals: vliegtuigen, kerkklokken en carillons, pratende studenten en medewerkers op de gang, iemand die aan de deur klopt, etc. Als je niet over een studio beschikt, gebruik dan een zo rustig mogelijke locatie.

    o Went Blauw en Groen zijn voorzien van de nodige snoeren, waardoor opnames daar zonder extra moeite te realiseren zijn.

    * Uitsnede. Als je ervoor kiest om video toe te voegen, bepaal dan zorgvuldig een goede beeldkadering, met niet teveel ruimte tussen de bovenkant van het hoofd (van de spreker) en de bovenkant van het beeld. Zoom niet in- of uit tijdens de opname en film nooit direct het projectiescherm waarop de slides worden geprojecteerd.

    o Als je een onbemande opstelling gebruikt kun je ervoor kiezen een grote uitsnede te maken, zodat je in beeld blijft als je heen en weer loopt. Bedenk wel dat het beeld dan wel heel petieterig wordt. Ook is op het bord dan niets te lezen. Beter is:

    + bemande camera: student-assistent die met de camera je bewegingen volgt

    + afplakken van je ruimte met strepen zodat je niet teveel heen en weer beweegt en de uitsnede kleiner kan

    + met jezelf afspreken dat je statisch bent, zodat je ook groot in beeld kunt komen

    * Presentatie. Er zijn een aantal manieren om de opnamekwaliteit te verbeteren:

    o Niet teveel heen en weer lopen (zie hiervoor)

    o Bemensde camera gebruiken (zie hiervoor)

    o Vragen/antwoorden uit de zaal zijn absoluut niet te horen. Deze altijd herhalen!

    o Aanwijzen op de PowerPoint-presentatie liefst met de cursor van de computer, want dan blijf je je publiek (en de camera) aankijken

    Via de onderstaande link vind je dit artikel. Daar staan hyperlinks in de tekst voor meer informatie:

    http://www.projects.science.uu.nl/cpio/wikicpio/index.php/College_opnemen

    www.projects.science.uu.nl/cpio/wikicpio/index.php/College_opnemen

    Meer tips over vernieuwend onderwijs op de website van het CPIO:

    http://www.projects.science.uu.nl/cpio/wikicpio/index.php/Main_Page

    www.projects.science.uu.nl/cpio/wikicpio/index.php/Main_Page

  • Wips

    De waarde van weblessen op video (Nederlandse tekst, 2010)

    http://issuu.com/kennisnet/docs/indrukvo_zomer2010-web

    issuu.com/kennisnet/docs/indrukvo_zomer2010-web

    inDruk

  • Wips

    Blog Actief Leren

    Doel van het project Actief Leren van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de UvT, is het bewerkstelligen van een actievere studiehouding bij bachelorstudenten.

    Middels deze weblog wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de diverse deelprojecten. Daarnaast zullen verwijzingen naar initiatieven en bevindingen elders, tips & trucs en nieuws op het gebied van onderwijsvernieuwing eveneens de revue passeren.

    http://actieflerenfsw.blogspot.com/search/label/ALGEMEEN%3A%20video%20opname%20college

    www.actieflerenfsw.blogspot.com/search/label/ALGEMEEN%3A%20video%20opname%20college