"geef scholen meer bevoegdheden om orde te handhaven"

  • Arend Jan

    René Kneyber, docent en auteur van ‘Orde houden in het vmbo’, pleit in dagblad Trouw voor meer bevoegdheden voor docenten om de orde te handhaven. Kneyber laakt een ‘woud aan regelgeving’ dat het scholen moeilijk maakt om adequaat op treden tegen ordeverstoorders.

    Een onderzoek van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) wees vorige maand uit dat leraren maar liefst dertig procent van hun tijd kwijt zijn met orde houden. Volgens Kneyber moeten scholen daarom meer mogelijkheden krijgen om ongewenst gedrag aan te pakken.

    Kneyber wijst naar Groot-Brittannië waar onlangs een verregaand wetsvoorstel werd ingediend om docenten juist die mogelijkheden te geven. In Nederland zou er al veel vooruitgang kunnen worden geboekt met het terugdringen van de bureaucratie.

    Lees verder…

  • Isma

    Ja scholen moeten veel meer bevoegdheden krijgen om ernstig en frequent wangedrag zeer zwaar te bestraffen. En ook de rechter zou in die gevallen zware straffen moeten kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een zware taakstraf van zestig uur per week, die een jaar lang duurt.

    Ik denk dat daardoor minder leraren overspannen zullen raken en dat er meer mensen leraar willen en kunnen worden. Ook mensen die van nature niet een zeer sterk geestelijk overwicht hebben, kunnen dan leraar worden zonder ernstige ordeproblemen.

    Ook is het belangrijk dat er op elke school een vaste gewapende (vrouwelijke) politieagent komt, die leraren zonodig helpt bij het aanpakken van agresseive leerlingen die de sfeer langdurig ernstig verzieken. Die agent moet ook een speciale cursus hebben gevolgd voor pestpreventie en emotionele begeleiding van leerlingen.

    Ik stem uiterst links.