Videoconferencing in het onderwijs

Een van de opvallendste projecten van scholengemeenschap Bogerman in Sneek is videoconferencing in het onderwijs. Eens per week geeft wiskundeleraar Bob Pruiksma les aan leerlingen die een extra zwaar wiskundeprogramma volgen. De helft van zijn leerlingen komt uit Sneek. De andere helft uit het Utrechtse Breukelen, 130 kilometer verderop.

De Sneker leerlingen zitten gewoon bij Pruiksma in de klas. De scholieren uit Breukelen ziet hij via een camera op een scherm. De leerlingen zien en horen hem – wederom via de camera. Als Pruiksma iets op het digibord schrijft, verschijnt dat ook op het bord in Breukelen. Andersom werkt het ook: als een leerling een som op het digibord in Breukelen oplost, verschijnt de uitwerking in Sneek.

Het vergt wel wat van de leraar, zegt Pruiksma. Die moet de teugels stevig in handen houden om de leerlingen erbij te houden. Discussies aangaan werkt niet; dan wordt de helft van de klas buitengesloten. Ook is het belangrijk om de leerlingen in ieder geval één keer in levende lijve gezien te hebben. Daarom zijn de leerlingen uit Breukelen op bezoek geweest in Sneek.

De proef is begonnen toen de Bogerman moeite had aan kleine groepjes leerlingen Fries aan te bieden. Een leraar voor een kleine klas zetten is immers duur; op deze manier kunnen de groepjes gecombineerd worden tot een grotere klas.

http://www.trouw.nl/onderwijs/article3040734.ece

www.trouw.nl/onderwijs/article3040734.ece