lesuren in het mbo

  • bert ( een verontruste ouder)

    Onze zoon zit op het mbo en volgt daar de opleiding recreatie en toerisme. Hij zit nu in het 3e jaar, maar door allerlei oorzaken krijgt hij volgens ons te weinig les.Doordat er een gebrek aan docenten was heeft hij bijv. in de eerste 2 jaar nauwelijks Engels en Duits gehad, waar door hij nu nog dingen uit het eerste jaar moet doen. Tot november had hij op dinsdag en vrijdag geen les. En bestond zijn schoolweek slechts uit 4 dagdelen. Toen wij daarover een klacht aandienden, werd ons gezegd, dat vanaf 9 november dit zou veranderen. De verandering was alsvolgt: nu de maandag en de dinsdag vrij (een heerlijk lang weekend dus) en in plaats van 4 dagdelen naar school , 5 dagdelen. het dagdeel dat er bij gekomen is bestaat uit een hele ochtend zelfwerkzaamheid, waarbij geen leraar aanwezig is.Dit bevordert de motivatie om naar school te gaan ook niet echt. Volgens zeggen moeten ze 850 uren les krijgen in een schooljaar maar dat haalt hij nooit. Vooral nu ze in januari op stage gaan. Hij gaat overigens pas in april, want hij wil naar Spanje en werkt dan de zomervakantie door..Voor hem is er in de periode tot april dus geen les. Hij heeft nog gevraagd of hij eventueel nog spaans en bij kan doen, omdat hij toch al zo weinig uren had, maar dat was niet mogelijk. Dat moest hij dan maar prive gaan doen We moesten overigens wel 1013 euro collegegeld ophoesten. wie herkent dit ook.bij basisscholen doen ze moeilijk als er iemand een dagje eerder op wintersport gaat, maar bij het mbo kan dit allemaal maar zo. Is het gek dat ze dan eerder de school verlaten?..

  • Marto

    In het MBO mag een school 60% van de lestijd in praktijkuren omzetten. Dat is voordelig voor de school, want dat kost minder geld aan salarissen. Het is echter vaak een tekort aan gekwalificeerd personeel, door geldgebrek of verkeerde zuinigheid, dat tot dit soort beslissingen leidt.

    Ik zou om een schriftelijke uitleg vragen omtrent de lesuren. Daar kun je verder mee als je meer wilt weten en bereiken. Misschien kun je daarmee naar de inspectie om nadere uitleg te krijgen of de school de juiste keuzes heeft gemaakt.