23 november 2009

Congres: Onderwijsvernieuwing en Democratie

Yaacov Hecht is in Nederland om te delen hoe in Israël gewerkt wordt aan Democratie op scholen!

Yaacov Hecht is oprichter van het Democratisch Instituut in Israël, met intussen 25 democratische scholen, 200 democratiserings-projecten op reguliere scholen en een HBO-opleiding voor leerkrachten met

300 studenten.

Op 23 november wordt er, door het Instituut voor Democratisch Leren (IDL), een congres georganiseerd met als achtergrond dat we

gezamenlijk het gesprek over de inrichting van onze scholen zullen moeten oppakken. Samen met leerkrachten, leerlingen en ouders.

In Israël wordt hieraan vorm gegeven door het oprichten van Democratische Scholen én door bestaande scholen te ondersteunen in een manier van werken die veel democratische elementen in zich heeft, zodat de dialoog op gang komt.

Naast Yaacov Hecht zijn de andere inspirerende sprekers:

Henk Lamers van Microsoft Onderwijs / Partners in Learning vanuit de stelling dat “de toekomst ligt in gepersonaliseerd leren, waarbij de leerling zijn eigen leerweg bepaalt”.

Henk Ritzen, Lector op Hogeschool Edith Stein met als expertise-gebied het organiseren en onderzoeken van samenwerkingsverbanden binnen en buiten het onderwijs met als doel het voorkomen van schooluitval.

Gerdt Kernkamp, oprichter Instituut voor Democratisch Leren in Nederland, over hoe we de verantwoordelijkheid over onze scholen weer zelf ter hand kunnen nemen.

Meer informatie en opgave:

www.instituutvoordemocratischleren.org