Geef leerlingen werkstraffen die bij herhaling telkens verder verdubbelen

  • Wes

    Op veel Nederlandse scholen is wangedrag van leerlingen een heel groot probleem. Daardoor is het vak leraar onnodig zwaar, raken er veel leraren overspannen, zijn er te weinig leraren, worden lessen vaak erg verstoord, worden veel leerlingen ernstig gepest, wordt er veel vernield en beklad op scholen, ontstaat er soms een criminele sfeer, enz…

    Die problemen zijn volgens mij sterk te verminderen, want diezelfde leerlingen kunnen zich tijdens hun baantje in de supermarkt vaak wel uitstekend gedragen, omdat ze anders worden ontslagen.

    Ik stel voor dat wangedrag op scholen wordt aangepakt door onder andere zware individuele werkstraffen na schooltijd. Bijvoorbeeld voor het ernstig verstoren van een les een werkstraf van vijf uur schoonmaken, groenonderhoud, graffity verwijderen of schilderwerkzaamheden.

    Bij elke herhaling van wangedrag moet die werkstraf verder worden verdubbeld, met een maximum van duizend uur per veroordeling. Voor de langdurige werkstraffen moeten de leerlingen ook 's avonds en in de weekenden werken. Dat kan ook bij overheidsinstanties, zoals plantsoenendienst of reinigingsdienst.

    Straffen die zwaarder zijn dan twintig uur moeten worden uitgesproken door een speciale sanctiespecialist die permanent aanwezig is in de school. Dat kan bijvoorbeeld een gewapende politieagent zijn, die daarvoor een aanvullende cursus heeft gevolgd.

    Voor zwaardere werkstraffen dan honderd uur moet een speciale onderwijsrechter de leerling veroordelen.

    Als ouders onvoldoende meewerken aan het oplossen van gedragsproblemen van hun kinderen, moeten ze een hoge inkomensafhankelijke boete krijgen, die bij elke volgende keer verder verdubbelt.

    Ouders kunnen meewerken door bijvoorbeeld lessen bij te wonen, om zelf het wangedrag van hun zoon of dochter te ervaren en door te kijken naar een zeer uitgebreide videocursus over opvoeding. Die video's moeten ze dan op school of op een politiebureau komen bekijken, samen met andere gestrafte ouders en die kunnen ze thuis opnieuw bekijken via internet.

    Ik stem op de SP.

  • Marto

    Zinloos, om meerdere redenen.

    Ten eerste: school is verplicht; alleen daarom al zijn er leerlingen die zich verzetten en zich ‘slecht’ gedragen.

    Ten tweede: een sanctie moet enigszins motiverend zijn en een verdubbeling van straffen is zeer demotiverend.

    Wat je zou kunnen doen is om de tijd, voor het hebben van een bijbaantje, te verminderen. De school zou dus meer huiswerk kunnen geven, maar dit gaat weer ten koste van leerlingen die nu al hard werken.

    Ik zou zelf het volgende voorstellen

    Tot en met 16 jaar is school verplicht en daarna niet meer. Op je 16e krijg je of een diploma of certificaten van de vakken die je gehaald hebt. Toegang tot verder onderwijs kun je dan afhankelijk maken van behaalde resultaten, geleverde inspanning en andere gedragsaspecten.