Scholen kunnen anonieme meldingen over pesten verzamelen via website

  • Dindi

    Pesten kan anoniem worden gemeld via een website per land of gemeente. En ook elke school kan daartoe zijn eigen antipest-website starten. Hier zie je een video daarover:

    http://www.youtube.com/watch?v=70JxLgQclEQ

    www.youtube.com/watch?v=70JxLgQclEQ

    Zie ook: www.reportbullying.com

  • Dindi

    http://www.reportbullying.com

  • Dindi

    'PSSTWorld Anti Bullying, Anti Cyberbullying, Anti Violence Program'

    http://www.youtube.com/watch?v=qZmuyb_ja00

    www.youtube.com/watch?v=qZmuyb_ja00

    Dit is de bijbehorende website van PSSTWorld:

    http://www.psstworld.com

    www.psstworld.com

  • Dindi

    Leerlingen bouwen ‘muur tegen pesten’

    Muur tegen pesten

    Meer dan 700 kinderen en jongeren hebben onder de nieuwe stadshal van Gent een ‘muur tegen pesten’ gebouwd. Initiatiefnemers waren de broer en de vrienden van Lisa, die vorig jaar na pesterijen uit het leven stapte.

    Lisa Lejeune was amper 16 toen ze in oktober 2011 uit het leven stapte na aanhoudende pesterijen op Facebook.Om te voorkomen dat ook andere jongeren door die hel moeten, organiseerden haar vrienden en familie een groots evenement onder de Gentse stadshal.

    “Zeventien scholen hadden zich op voorhand ingeschreven, goed voor zo’n 675 leerlingen”, zegt Ruben Verniest, leraar aan het Sint-Janscollege waar Lisa op school zat. Meerdere scholen die zich niet ingeschreven hadden, kwamen ook opdagen.

    De leerlingen kleefden hun berichten die ze op school of ter plekke op een blad schreven op de ‘muur tegen pesten’ en ondertekende een charter tegen pesten. Er werden ook videoboodschappen getoond van burgemeester Daniël Termont, minister van Onderwijs Pascal Smet, actrice Nathalie Meskens en premier Elio Di Rupo. Zelfs koningin Paola gaf haar steun aan het project. Ze schreef een brief die door de vrienden van Lisa werd voorgelezen.

    De deelnemende scholen kwamen via verschillende kanalen met de actie een aanraking. Velen onder hen kwamen het te weten via hun leerlingen die Lisa of een van haar vrienden kenden. Anderen kregen de oproep van ‘de vrienden van Lisa’ in hun mailbox. “Wij kregen een e-mail van de mama van een van onze leerlingen. We vonden het een goede initiatief en zijn hier met twee klassen aanwezig”, zegt Stijn Sonneville van de IVG-school van Gent.

    De ‘muur tegen pesten’ kadert ook binnen andere acties tegen pesten die de verschillende scholen ondernamen. “Het past perfect in ons jaarthema”, zegt Karen De Schryver van Visitatie Klimop. “Het heet ‘Coole kikkers pesten niet’.”

    Er waren ook opvallend veel leerkrachten Godsdienst aanwezig. Zo waren de leerlingen van basisschool Het Trappenhuis er met hun leraren Islam, Protestantisme en Zedenleer. Els Van Damme, lerares Godsdienst in het Sint-Bavohumaniora, liet haar leerlingen aan hun slogans tegen pesten werken tijdens haar les.

  • Dindi

    Een lerares in New York gaf les over de gevolgen van pesten. Ze gaf haar klas de volgende opdracht.

    Alle leerlingen kregen een stuk papier en de opdracht om zich daar eens lekker op uit te leven. Om het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen leefden zich heerlijk uit, en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Ondertussen liet de lerares hard wilde en vrolijke muziek horen.

    Toen zette de lerares een zacht en droevig muziek je op, en kregen de leerlingen de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoe vol littekens en vuil het papier was geworden.

    Toen zei ze de leerlingen dat ze elk tegen hun eigen papier moesten zeggen, dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden. Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet, en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen.

    Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achterlieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren.

    Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. De kreukels gingen er niet meer uit. De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar, dat haar boodschap was overgekomen.

    Kopieer dit bericht als je tegen pesten bent, en verspreid het via internetfora en email. Want pesten brengt vaak veel meer schade aan dan je denkt. Pesten maakt mensen kapot.