Klik deze link aan:

http://www.e-hulp.nl/nieuws/Programma_Gezonde_school_en_genotmiddelen_wint_e-learning_award/390

Links op die webpagina zie je veel projecten op het gebied van ziektepreventie en geestelijke begeleiding via internet.

16 maart 2009

Programma Gezonde school en genotmiddelen wint e-learning award

Het programma De gezonde school en genotmiddelen van het Trimbos-instituut heeft de e-learning Award gewonnen. Deze prijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het 10e Nationale e-learningcongres in Eindhoven, is een aanmoedigingsprijs voor ‘innovatieve projecten waarbij technologie een hoofdrol speelt om het leren en/of de performance van mensen en organisaties te verbeteren’.

Volgens de jury is het Trimbos-instituut er in geslaagd om technologie op een effectieve manier in te zetten voor een complex onderwerp, namelijk gedragsverandering. ‘Ze hebben dat gedaan op een manier die goed aan blijkt te sluiten bij de doelgroep van het aanbod. Deze e-learning toepassing wordt op veel scholen gebruikt, en scoort hoog als het gaat om de tevredenheid van de doelgroep. Ook lijkt de applicatie effect te hebben op het gedrag van jongeren’, aldus het juryrapport.

De jury was erg onder de indruk van de didactische onderbouwing van het voorstel, en van de manier waarop het leerconcept met behulp van technologie is uitgewerkt. In totaal zonden 32 organisaties hun digitale leeromgeving in en werden er vier genomineerd.

Hettie Rensink, ontwikkelaar van De gezonde school en genotmiddelen: ‘De award is een bekroning op ons werk van de afgelopen jaren. De voorlichtingslessen voor leerlingen bestonden uit boekjes en die waren aan een ‘make over’ toe. We hebben ons eerst georiënteerd op onderwijsontwikkelingen en de recente preventietheorieën. Vervolgens is uitgebreid gesproken met leerlingen en docenten. Op basis hiervan is gekozen voor e-learning modules om de preventie van roken, alcohol en drugs in het voortgezet onderwijs vorm te geven.

We hebben wetenschappelijke literatuur geraadpleegd en de kennis die binnen het Trimbos-instituut voorhanden is op het gebied van e-health, preventie, alcohol, drugs en mate van gebruik door scholieren adequaat toe kunnen passen'. Stivoro was betrokken bij de modules over roken.

Het preventieprogramma De gezonde school en genotmiddelen wordt op meer dan de helft van de middelbare scholen (VMBO, HAVO en VWO) uitgevoerd. Het programma bestaat uit het geven van voorlichtingslessen aan de leerlingen, het maken van een schoolreglement over hoe om te gaan met roken, alcohol en drugs in de school, het ontwikkelen van een zorgtraject voor leerlingen die middelen gebruiken en het betrekken van ouders bij de voorlichting en het opvoeden over roken, alcohol en drugs. Het programma wordt samen met GGD-en en regionale instellingen voor verslavingszorg op scholen ingevoerd.

Bron: persbericht Trimbos-Instituut