Hier zie je de mening van een aantal rechtenstudenten over video-colleges. Ze oordelen overwegend positief:
http://www.rechtenforum.nl/forum/thread/title/Het+fenomeen+videocollege/t/15981/?sid=2c2b69dd228c62be4702e0458933f05b
Web-colleges aanvulling voor studenten
Evaluatierapport Experiment webcolleges 2006/2007
Peter J. Dekker, Marieke Janssen (artikel, Hogeschool van Amsterdam, HvA)
In de periode februari tot en met juni 2007 hebben verschillende docenten op de HvA geëxperimenteerd met het opnemen van colleges. Binnen dit experiment ‘webcolleges’ hebben in totaal 15 personen van 7 instituten en 1 afdeling in totaal 80 colleges/instructies opgenomen en beschikbaar gesteld aan studenten.
Het experiment leverde de HvA inzicht in de organisatorische en de onderwijskundige aspecten van het online beschikbaar stellen van verschillende soorten voordrachten en interacties. De belangstelling voor het maken van opnames voor het volgende cursusjaar (2007/2008) is aanzienlijk: er wordt een stijging van 150% in het aantal aanvragen voor opnamen voorzien.
Evaluatierapport
De onderwijskundige evaluatie van het experiment is door OrO uitgevoerd en samengevat in het Evaluatierapport Experiment webcolleges 2006/2007.
Samenvatting resultaten experiment webcolleges 2006/2007
De conclusie is dat studenten enthousiast zijn over de beschikbaarheid van webcolleges. Studenten gebruiken webcollges met name bij de voorbereiding op de toets. De onderwijskundige meerwaarde van het gebruik van webcolleges is in dit experiment niet duidelijk aangetoond.
Docenten die meededen zijn tevreden over de wijze waarop de opnamen werden gemaakt. Docenten ontdekten gaandeweg dat het gewenst is om meer aandacht te schenken aan de ontwerpfase om de kwaliteit van het didactisch gebruik van de opnamen in de lessen te verhogen. Daarmee is wellicht wel meerwaarde te realiseren, naast de efficiency-voordelen die nu al voor studenten gelden.
Mediasite
De opnamen zijn gemaakt met hulp van de ondersteuners van het betreffende instituut en de medewerkers van de Audiovisuele-dienst van de HvA en het Medialab Amsterdam. Met behulp van een Mediasite-recorder en een mediasite-server zijn de opnamen ter beschikking gesteld.
Mediasite is een systeem waarin met één opname een af te spelen file wordt gemaakt waarbij de gebruiker zowel het opgenomen beeld (van het college) als de gehanteerde PowerPoint-presentatie tegelijk kan zien. Daarbij kan de gebruiker door de PowerPoint heen scrollen en wordt het bijbehorende beeld gepresenteerd. Via Mediasite ziet u voorbeelden van het Webcolleges Experiment van de HvA.
Wat vinden studenten van het experiment webcolleges?
Studenten zijn enthousiast over de mogelijkheid om colleges terug te kunnen zien. Ze gebruiken de opnames vooral als voorbereiding van hun tentamen en als verdieping van de stof.
Studenten zijn over het algemeen vrij stellig over de meerwaarde van een face-to-face (f-2-f) college boven een online opname, wat betekent dat de opnames niet als vervanging van live colleges zouden kunnen fungeren of tot het niet bijwonen van de colleges zouden leiden.
Ik vond het handig, het was eigenlijk als college maar dan thuis. Je kunt kijken wanneer het je uitkomt. Ook onthoud ik dingen beter als ik ze nog even hoor.
Heel goed! Zo kun je dingen nog eens nazoeken en voor mij werkt het erg goed met leren en het voorbereiden op de toets.
Heel goed, duidelijk. Je hebt alle tijd om alles te bekijken. Je kunt op je eigen tempo werken.
Ik vind het een super idee! En heel leerzaam om de stof nog beter te begrijpen. Ik heb er heel veel aan gehad.
Een goed initiatief, zou vaker moeten worden gebruikt.
Onderwijskundige reflectie
Hoewel de mogelijkheid tot herhalen van de stof uit bovenstaande citaten toch zeer zeker van praktisch nut blijkt te zijn (in vergelijking met alleen de eigen aantekeningen bieden de opnames een veel rijkere bron van materiaal voor de tentamenvoorbereiding), is video in principe toch een vrij passief medium. Daarom zou het belangrijk kunnen zijn meer te proberen om studenten aan te zetten tot een actieve(re) verwerking van het materiaal. Docenten gaven in dit verband ook aan dat het nodig is om vooraf beter na te denken over de wijze waarop de webcolleges in het onderwijs gebruikt kunnen worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk:
* Om een zogenaamd ‘verkort college’ op te laten nemen. Dit is in dit webcollege experiment ook gebeurd: de docent neemt, zonder dat er publiek bij is, de collegestof door. Dit levert een veel kortere opname op. Deze opnamen kunnen ook over een specifiek onderwerp gaan. Hiervan kan een bibliotheek worden gemaakt.
* Om voorbeeldvragen voor het tentamen erbij te geven, zodat studenten gericht de opnames gebruiken op zoek naar bepaalde antwoorden.
* Om extra verdiepingsopdrachten erbij te maken die bijvoorbeeld in de werkgroepen besproken kunnen worden.
Binnen het Surf-project Triple L zijn zogenaamde didactische scenario’s die hiervoor praktische aanwijzingen geven ontwikkeld.
Van experiment naar inbedding webcolleges
Met de positieve afronding van dit experiment is het de bedoeling dat deze dienst in de HvA wordt ondergebracht. Veel afdelingen worden erbij betrokken om dit voor elkaar te krijgen. De komende maanden loopt een project Inbedding webcolleges om de rollen en taken van al deze betrokkenen in kaart te brengen, te beschrijven, en af te spreken dat dit ook zo uitgevoerd wordt. Jan-Willem Doornenbal is projectleider bij dit project. Voor meer informatie kun u mailen naar j.w.f.doornenbal hva.nl
Workshop webcolleges
In het scholingsaanbod van Casa d’OrO 2007/2008 vindt op 29 oktober de workshop over Webcolleges plaats. In deze workshop maakt u kennis met webcolleges als aanvullende en ondersteunende manier van lesgeven.
http://www.cop.hva.nl/article-9132-nl.html
Bied alle onderwijs ook aan via webfora en webvideo's die leerlingen zelf opnemen en gratis op internet zetten. Dat is betrekkelijk goedkoop en kan worden gebruikt als bijles en nascholing.
Vervolgens kan worden beoordeeld of klassikaal onderwijs kan verminderen, zodat leraren meer tijd krijgen voor leerlingbegeleiding.
Laat de vele bestaande motiverende Engelstalige webvideo's over studievaardigheden en psychosociale problemen gratis naar het Nederlands vertalen door taalstudenten. Bied deze web-lectures vervolgens aan via een overzichtelijk webportaal.
Ik heb geen commercieel belang bij invoering van e-learning.
WEB SEARCH
Onderzoek: ‘Educatieve webvideo’s effectief'. Klik op deze weblink:
http://www.google.nl/search?hl=nl&tbo=1&site=mbd&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1-1-2008&q=%22web+lectures%22+research&meta=lr%3Dlang_en&aq=f&oq=
www.google.nl/search?hl=nl&tbo=1&site=mbd&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1-1-2008&q=%22web+lectures%22+research&meta=lr%3Dlang_en&aq=f&oq=
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?