Nablijven

  • Meike

    Hallo prikkers,

    Mag een vmbo-school een leerling verplichten op vrijdagmiddag in zijn vrije tijd strafwerk te komen schrijven, omdat hij 1 keer vergeten is zijn huiswerk te maken?

  • Bert28

    Ja dat mag. Een leerling heeft recht op onderwijs van 08.00 uur t/m 17.00 uur.

  • M Lavell

    Sterker nog: de school mag voor dit soort inhaalwerk zelfs de zaterdag (en/of zondag) tot schooldag uitroepen.

    Dat mag als schokkend nieuws klinken, maar als deze oplossing maar consequent gekozen wordt, vind ik het een goede. Leerlingen weten dan waar ze aan toe zijn en weten ook hoe ze zichzelf kunnen ‘belonen’ met een zo kort mogelijke schoolweek: gewoon je werk doen. Het geeft leerlingen bovendien de kans om fouten te maken (boek vergeten, huiswerk vergeten, te laat komen) en gemaakte fouten weer goed te maken (leertijd inhalen).

    In het gesubsidieerde onderwijs meer geijkte oplossingen als het uitdelen van aftrekpunten (minnetjes) of zelfs onvoldoendes die invloed hebben op het eindcijfer, zijn veel erger.

    Dat kun je niet meer goed maken, hoe zeer je ook je best doet verderop in het jaar. Die onvoldoendes of aftrekpunten blijven staan.

  • coördinator

    Howel het ongetwijfeld voorkomt, is het straffen (voor welk vergrijp dan ook, zelfs bij spieken) met een meetellend cijfer verwerpelijk.