Dat de maatschappij in korte tijd grote ontwikkelingen heeft ondergaan (én nog ondergaat), is oud nieuws. Dat dit gepaard gaat met een groeiend verschil tussen jong en oud als het gaat om kennis, communicatie en denkbeelden is een feit.

ConExq (uit te spreken als “KonEx”) stelt zichzelf ten doel de kloof tussen jong en oud te verkleinen en jongeren zich ervan bewust te maken waartoe de gemaakte keuzes kunnen leiden. Soms is het nodig om van een externe partij te horen wat voor gevolgen een daad met zich mee kan brengen. Simpelweg omdat zij zelf niet alles overzien en van ouders en leraren wel gewend zijn te horen wat wel of niet verstandig is. Wij zijn allemaal wel bekend met dit soort immuniteit voor “preken” van ouders en docenten.

Preventie van criminaliteit

Iedereen krijgt in zijn/haar leven met criminaliteit te maken. In het ergste geval ben je slachtoffer geweest of heb je zelf iets crimineels gedaan. Misschien ken je wel een crimineel in je directe omgeving? Of wellicht ben je wel eens ooggetuige geweest van een criminele daad? En dan hebben we het nog niet over de grote hoeveelheid aan nieuwsberichten en tv series over criminaliteit.

Maar weten wij eigenlijk wel echt wat er gebeurt als je opgepakt wordt? Ziet een gevangenis eruit zoals in de series op televisie? Worden mensen geboren als boef?

Iedereen heeft wel een beeld bij de bovengenoemde termen. Maar in hoeverre klopt dit met de realiteit? En hoe kun je jezelf behoeden om een stomme fout te maken?

De voorlichtingen ter preventie van criminaliteit worden gegeven door een ervaringsdeskundige (iemand met een detentieverleden). Er wordt een reëel beeld geschetst van het Nederlands rechtssysteem en het gevangeniswezen. Tevens kan een vergelijking gemaakt worden met het systeem in de Verenigde Staten. Maar het belangrijkste is de bewustwording die op gang wordt gebracht. Uiteindelijk draait het allemaal om het maken van keuzes en de gevolgen die daaruit voortvloeien.

Deze gastlessen zijn geschikt voor alle leeftijden en niveaus en duren ongeveer anderhalf uur.

Voor meer informatie: www.conexq.nl