Ja, dit is nieuw. Scholen gaan steeds vaker over tot het helemaal uit het onderwijs kieperen van leerlingen. Dus niet op het speciaal onderwijs of met een rugzakje (IQ is vaak te hoog, leerling haalt de indicatie niet), maar naar het MKD.
Even schematisch en zonder emotie:
A: kind is niet meer te handhaven.
Er zijn diverse uitspraken geweest waarin de rechter deze stelling van scholen heeft gehonoreerd. De school moet aannemelijk maken dat dit het geval is. Herhaalde incidenten zijn daarvoor voldoende.
B: andere reguliere school.
Het leuren met kinderen met een dossier komt veel voor. Deze kinderen zijn bijna niet meer te plaatsen. Als één school zegt het niet meer aan te kunnen, dan kunnen vrijwel alle scholen hierbij aansluiten. Het ziet er dus tamelijk somber uit.
C: verwijderingsprocedure.
De school kan een verwijderingsprocedure starten. Hoe de school dat precies moet doen staat in de Wet Primair Onderwijs. Zoek bij www.wetten.nl WPO art. 40 en 63.
Het schoolbestuur neemt een besluit (verwijdering), daartegen kun je bezwaar aantekenen en als het bestuur dan nog niet tot een andere uitspraak komt, dan kun je in beroep gaan (bij de rechter). Hoe dat moet vind je hier http://www.xs4all.nl/~advocare/folder31.htm#Deel%20A.%20Bezwaar
D: Kracht van de claim van school. In feite is het zo dat als een school zegt het niet meer aan te kunnen, dat een rechter daar dan in meegaat. Je moet een school een beetje zien als een winkelier. Ja wij verkopen drop, maar geen jujubes = ja wij verkopen onderewijs maar niet aan de doelgroep van dit kind.
De rechter kan de school niet verplichten dit aanbod wel te hebben.
E: De zwakte van de claim van school. Men verwijst jouw kind naar het MKD. Dat is geen school. Maar je kind is 6 en dus leerplichtig. In feite stelt de school dus dat jouw kind niet voor onderwijs in aanmerking komt. Dat het niet leerplichtig zou moeten zijn. Daar is wel een procedure voor (leerplichtwet art 7), maar de school is daar niet in bevoegd. Omdat van jouw kind niet is vastgesteld dat het niet leerplichtig is, is het wel leerplichtig. En dan is de school tot een andere procedure aangewezen. Namelijk die van indicatie voor rugzak en/of speciaal onderwijs.
Als de school aannemelijk kan maken dat jouw kind niet te handhaven is op school, dan is het ook door te verwijzen naar het speciaal onderwijs. Als niet aannemelijk te maken is dat het voor so in aanmerking komt, dan is het aangewezen op regulier onderwijs en is de huidige school de aangewezen school. Het is raar dat de school niet gewoon de verwijzing naar het so hanteert.
Overigens: mocht de school je kind naar huis sturen gedurende de procedure, neem dan contact op met www.ziezon.nl Je kind heeft dan recht op thuisonderwijs voor zieke leerlingen.
Zie http://www.minocw.nl/documenten/58949.pdf
Meer informatie bij:
http://www.oudersenrugzak.nl/20050203.html