aanmeldingskaarten

  • roos

    In hoeverre heeft een school volgens jullie het recht om tijdens het schooljaar opnieuw aanmeldingskaarten uit de kast te @!#$ en te eisen van ouders dit allah minute in te vullen.?

    Ten behoeve van subsidie verstrekking van de overheid?

    Uiteraard lever je een dergelijk vergelijkbaar document in bij aanvang op een school.

    de school heeft de gegevens dus als het goed is al in het bezit.

    ten behoeve van subsidie verstrekking dat is mij duidelijk.

    Het is altijd handig om een school aangemerkt te hebben als sociaal zwak dat versterkt je kans op extra hulp binnen de school.

    handig dus om lege formulieren van ouders te ontvangen dan mag men je als laagste opleidings nieveau opschrijven als ouders zijnde.

  • Jos van der Sterre

    Volgens mij kan er van jou niets geëist worden als je kind al op die school ingeschreven staat.

    Wettelijk gezien kan de school je kind er ook niet uitzetten als vervolgens jij iets niet invult.

    Jos

  • mieke

    AHHH bij jullie is een begin gemaakt met de nieuwe wettelijke eis die dit jaar door gevoerd wordt op scholen.

    Dit heeft te maken met de nieuwe Lump Sum regeling

    Wij zitten pas aan het begintraject en hebben voor de vakantie alle kopieen van de sofi nummers van kinderen in moeten nemen.

    Zodat we weten of er “illegalen ”op school zitten.

    Wees niet te kwaad want de volgende stap is inderdaad de opleiding van de ouders die gevraagd wordt, daarvoor is het formulier waar je over spreekt.

    Naar aanleiding daarvan kan een school inderdaad meer geld krijgen.

    Hoe lager het opleidingsniveau hoe meer gewicht een kind in de schaal legt, hoe meer subsidie/geld. Dat dan weer ten goede komt aan de kinderen.

    Uit de Lump sum regeling worden namelijk de leerkrachten betaald, hoe groter de pot hoe meer er mogelijk is. oa. RT ers aannemen.

    Het klinkt allemaal wat vreemd maar……gewoon invullen, niet boos worden, is wettelijk verplicht.

  • roos

    lump sum..?

    deze wet is al aangenomen als neuwe wetgeving?

  • Jos van der Sterre

    Hoi Mieke en Roos,

    Waar Mieke over spreekt zijn de wettelijke eisen die de overheid aan de scholen stelt. Hierin zijn de scholen echter gewoon afhankelijk van de goodwill van de ouders.

    Als de ouders weigeren om bijvoorbeeld hun opleidingsnivo te vermelden hebben deze ouders niet de wet overtreden. De leerplichtwet stelt het invullen van deze nieuwe formulieren niet verplicht. Wel “het inschrijven van de kin deren aan een school en geregeld schoolbezoek.”

    Overigens kunnen er wel redenen zijn om het opleidingsnivo van de ouders te verzwijgen omdat de potentiele leervaardigheid van het kind afgemeten wordt aan dat opleidingsnivo. Dit is in vele gevallen niet reeel. Zo ken ik mensen genoeg met een zeer iq die hun scholen niet hebben afgemaakt …..

    groet

    Jos

  • M Lavell

    Ik heb wat discussie gehad met het Cfi (de financieringsafdeling van het ministerie) en deze vraag ook voorgelegd aan het Cbp.

    Conclusie: Je hoeft het niet in te vullen.

    Het Cfi heeft dat inmiddels ook als uitleg op de site gezet.

    http://www.cfi.nl/ICOHelpdesk/FAQBPO/gewichtenregeling/gewichte_9.asp?Sector=PO

    en

    http://www.cfi.nl/ICOHelpdesk/FAQBPO/gewichtenregeling/gewichten_17.asp?Sector=PO

  • M Lavell

    De gewichtenregeling is van oorsprong een minderhedenregeling op basis van afkomst.

    De afkomst wordt als basis geschrapt en in ruil daarvoor komt opleidingsniveau. Maar het is nog steeds een minderhedenregeling.

    Dat betekent dat de meeste kinderen er niet voor in aanmerking komen en dat de school de gegevens dus meestal niet nodig heeft.

    Hier http://www.minocw.nl/documenten/23616a.pdf vind je de tekst van de nieuwe regeling (wet) met toelichting.

    De regeling is alleen van toepassing op: “ouders die een schoolopleiding hebben gevolgd op maximaal het niveau praktijkonderwijs of voorbereidend beroepsonderwijs voor zover het betreft de basisberoepsgerichte leerweg of de kaderberoepsgerichte leerweg. 0,3”

    In de toelichting vind je bovendien de uitleg:“Onder een schoolopleiding op maximaal het niveau voorbereidend beroepsonderwijs, voor zover het betreft de basisberoepsgerichte leerweg of de kaderberoepsgerichte leerweg vallen eveneens de volgende, inmiddels niet meer bestaande , schoolopleidingen: lager beroepsonderwijs (lbo) lagere agrarische school (las) lagere technische school (lts) lager economisch en administratief onderwijs (leao) lager huishoud- en nijverheidsonderwijs (lhno) ambachtsschool huishoudschool technische school individueel beroepsonderwijs.”

    Let op: Het gaat dus niet om diploma, maar opleiding. Ook kinderen van ouders die 2 of 3 jaar mavo hebben gedaan maar daarvan geen diploma hebben ontvangen, komen niet in aanmerking voor een leerlinggewicht. Net als ouders die na hun vbo opleiding een hogere opleiding gevolgd hebben (ook al is er geen diploma).

    Dus Roos, zouden jouw kinderen onder de regeling vallen? Ik gok dat je te hoog bent opgeleid daarvoor, zoals veruit de meeste ouders. De school heeft jouw gegevens helemaal niet nodig.

  • M Lavell

    Als iemand, ook een school, gegevens van je wil hebben, dan moet die persoon/instantie aan jou uitleggen waarom die gegevens nodig zijn.

    Als er een wet is waarin staat dat jij die gegevens moet verstrekken, dan moet je ze geven. Maar dat is hoogst zelden het geval.

    Voor het onderwijs geldt inmiddels wel dat je naam, adres, woonplaats en sofinummer moet verstrekken (WPO art 40b, ook de andere onderwijswetten hebben zo'n artikel)

    Als de uitleg van de instantie onduidelijk is of niet overtuigend, of je wil de gegevens niet verstrekken en nergens staat dat het moet, dan hoef je ze niet te verstrekken.

    Pas op met mensen die zeggen dat jij het moet omdat dat in de wet staat. Die mededeling is niet genoeg. Waar staat dat dan? Hoe staat dat er?

    De opleidingsgegevens van ouders zijn voor de nieuwe regeling wel verplicht als basis voor extra subsidie. Zonder die gegevens krijgt de school het niet. Maar daarmee zijn de ouders niet verplicht die gegevens te verstrekken. Zonder gegevens krijgt de school wel subsidie, maar niks extra's.

    De basis van deze gegevens is dus vrijwilligheid. Je kunt er wat voor terugvragen bovendien. Je kunt vragen hoe jij er zeker van kunt zijn dat dat extra geld ook inderdaad voor jouw kind gebruikt wordt. Als de school daar geen zekerheid over geeft, dan is het zinnig te weigeren. Wat heb je er aan tenslotte? Geeft de school die zekerheid wel, dan is het natuurlijk zinnig om die gegevens wel te verstrekken.

  • roos

    Nu wordt het op het persoongebonden budget gegooid.

    en opnieuw geeist dat het ingevuld moet worden.

  • M Lavell

    Waar gaat dit over? Over een aanvraag voor een rugzak, of over gegevens die nodig zijn voor de nieuwe gewichtenregeling?

    Nieuwe gewichtenregeling: Heb je een opleiding gevolgd hoger dan vmbo kader (of lts/huishoudschool)? Zo ja, dan heeft de school niets aan jouw gegevens. Extra geld komt er niet mee binnen.

    Rugzak: Opleidingsgegevens van de ouders doen er helemaal niet toe.

    Ga naar die links die ik eerder gaf en print de hele pagina. Kan de school zelf zien dat het niet verplicht is.