gezondheid op scholen en wet en recht

  • Jos van der Sterre

    Ik hoorde een tijdje geleden in het nieuws dat de scholen in Nederland een slecht binnenklimaat hebben. Volgens de GGD heeft dat tot gevolg dat dagelijks duizenden leerkrachten en tienduizenden leerlingen zich ziek melden.

    De te hoge concentraties CO2 leiden op de korte termijn tot hoofdpijn en verlaagde weerstand ten gevolge waarvan vaker infectieziektes ontstaan. Op de lange termijn leidt het -, of kan het leiden tot chronische astma.

    Ik vraag me af hoe jullie als ouder hiermee omgaan.

    Ten gunste van de discussie (en wat ik daarin belangrijk acht, en ik acht het belangrijk vanwege de rechten van het kind) wijs ik op jullie wettelijke plicht (Burgelijk wetboek 1 art 247 geloof ik) om zorg te dragen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van je kind.

    Ben je als ouder verantwoordelijk voor de gezondheidsschade doordat je je kind verplicht naar school te gaan ?

    Ik ben oprecht benieuwd naar jullie reacties.

  • Pat

    Jos van der Sterre moet eigenlijk zijn Jos van den andere Planete.

    Teveel tijd hebben is ook ongezond, zo blijkt wel. Moeten we via dit forum geen petitie organiseren om Jos aan werk te helpen? Of kunnen we ergens een enkeltje boeken bij Richard Branson op zijn volgende commerciële ruimtevlucht?

    Te veel CO2 op school Jos? Mij lijkt het eerder dat er te veel CO2 in je huiskamer is. Tijd voor een gesprekje met gespecialiseerde mensen, want het is je plicht bij te dragen aan je eigen geestelijk welzijn…

    Pat

  • Jos van der Sterre

    Begrijp ik goed dat jouw reactie is dat het gewoon niet waar is ?

  • Rebekka

    nou pat, zit die man niet zo te pesten… Als je met mij kletst kom je zo eerlijk en respectvol over, maar t.o.v. jos…..

    Ik ken idd het probleem. Het was nog niet zo lang geleden op het journaal… volgensmij is dit probleem al aangepakt.

    ook dit probleem vind ik totaal ondergeschikt aan het probleem dat niet iedereen gebruik kan maken van de leerplicht

  • Jos van der Sterre

    Zou kunnen dat er al een oplossing is. Ik twijfel omdat het erg snel is.

    Of het in het niet valt moet je vragen aan al die kinderen die er dagelijks hoofdpijn van krijgen en mogelijk chronische astma ontwikkelen of ontwikkeld hebben.

  • Pat

    Nee Jos, ik zeg alleen dat er belangrijkere dingen zijn in deze wereld. Jij maakt je zorgen over wat CO2, ik maak me veeleer zorgen over pesten, geweld en drugs op school.

    Beste Rebekka, ik zit Jos niet te pesten. Ik probeer alleen een goede reactie bij hem los te weken. Maar blijkbaar prefereert hij koppig zoals Don Quichote zijn eigen weg te gaan, tegen beter weten in. Ik heb het reeds gezegd maar herhaal het nog eens: moest hij zijn positieve energie, die hij ongetwijfeld heeft, goed gebruiken, hij zou op mijn steun en die van vele anderen van dit forum kunnen rekenen. CO2 in een klaslokaal verhelp je al met een goede verluchting, daar komt geen petitie aan te pas, gewoon verloren tijd en moeite.

    Je ziet toch aan het niet-verschijnen van reacties wat de gemiddelde forumbezoeker ervan denkt. Tegenwind wordt door Jos echter niet geduld of gewoon genegeerd…

    Pat

  • Jos van der Sterre

    Okee : Pesten is nu het onderwerp

    Stelling:

    Een pestslachtoffer zit al jaren in de problemen en het probleem wordt door de school niet opgelost. Op een goede dag wil het kind niet meer bij de juf in de klas omdat zij (ondanks gemaakte afspraken in overleg met juf directeur ouders en kind) feitelijk deelneemt aan het pesten.

    Het kind gaat naar de directeur en zegt dat hujn geen les meer wil van de juf. En dat hij in de andere groep wil of op de gang werken.

    De directeur zegt: Je gaat gewoon bij haar in de klas of je gaat maar naar huis.

    Het kind gaat naar huis. Hoe reageer jij als ouder?

    Vergeet niet: Je hebt de wettelijke plicht zorg te dragen voor het geestelijk welzijn van je kind.

  • Jos van der Sterre

    en nog een ding Pat:

    Ik had helemaal geen petitie voorgesteld, ik vroeg slechts hoe je zou reageren. Wel opletten aub!

  • mieke

    Wij hebben op school een CO2 meter die wij regelmatig in de klas moeten zetten voor een meting, de scores moeten worden bij gehouden, zo ook de actie die je onderneemt om de waarde onder de 800 te houden.

    Twee ramen open zoals ik altijd eerst had is niet voldoende, zo blijkt nu.

    Zo'n meter zou op iedere school aanwezig moeten zijn. Maar………………..de Nederlandse kindertjes zijn erg verwend en er wordt al vlug geklaagd: "Mag het raam dicht, het is koud, ik heb het koud etc.

  • M Lavell

    Oud nieuw Jos. Nog een oud nieuwtje: als je afgaat op de voorgeschreven luchtkwaliteit om ergens te mogen wonen, dan moeten we half Nederland ontruimen. Ja, de luchtkwaliteit in schoolgebouwen en kantoren is doorgaans slecht. Maar die in huizen en op straat ook.

    Ontruimen is geen alternatief, want waar moeten we heen?

    Maar je kunt als ouders wel degelijk wat doen. Je hebt namelijk niet alleen leerplicht, maar ook zorgplicht en die impliceert preventief ingrijpen. Je houdt je kinderen dus weg van een brandend huis of van andere omstandigheden die aantoonbaar schadelijk kunnen zijn. Schadelijker dan het alternatief dat je ze te bieden hebt.

    Dus als je principieel bent over schone lucht en je eigen verantwoordelijkheid wil nemen als ouder, dan verhuis je met je kinderen naar de schone lucht in Zwitserland.

    Meer dagelijks en praktisch: Als op een schooldag naast het klaslokaal van je kinderen de heipalen de grond in gejast worden, dan is het slimmer om je kinderen thuis te houden. Het lawaai is schadelijk voor het gehoor. Niet voor niets dragen de bouwvakkers oordoppen. Meld het verzuim wel even en beroep je op je zorgplicht.

    Oh, je vindt dat de school in dit soort gevallen de deuren maar moet sluiten? Ach, weet je. Het is niet voor niets dat je als ouders de eindverantwoordelijkheid hebt voor je kinderen. Dus klaag niet over anderen en neem die verantwoordelijkheid.