buitenhof gezien?

  • helen

    Er speelt al een tijdje een discussie over managers in het onderwijs. Vanmiddag in Buitenhof discussieerde een manager met een leerkracht en de schrijver van het boekje Intensieve menshouderij.

    Geef me de macht over mijn eigen arbeid terug zei de leerkracht. Dat is me uit het hart gegrepen.

    Het probleem is dat er de laatste jaren ontzettend veel functies bij zijn gekomen in het onderwijs. Niet alleen managers maar ook functionarissen met taken in de organisatie, de leerlingenzorg, communicatie, specialisten etc.

    Al deze mensen moeten hun salaris verdienen en doen dat door protocollen op te stellen waar de leerkracht zich aan moet houden.

    Het onderwijs verbeteren door richtlijnen en druk op de praktijkmensen zonder de ideeen en plannen op een goede manier met de paktijk af te stemmen.

    In mijn eigen praktijk zie ik het ook gebeuren. Is er iemand op dit forum die weet of er een vereniging is waar je als betrokken leerkracht lid van kunt worden en die zich bezig houdt met de rol van managers binnen het onderwijs? Wat doet de vakbond hieraan?

    Het is niet mijn bedoeling om een klaagzang te starten. Integendeel ik was ineens vol hoop dat nederland, het onderwijs, ikzelf dit tij kan keren. Helen

  • Zwannie

    Buitenhof heb ik gemist, maar het probleem herken ik wel en zie ook misstanden. Volgens mij is de problematiek zó complex dat we er steeds meer in verstrikt raken. Dat er managers op scholen worden aangesteld zijn die nog nooit een klas hebben gemanaged, vind ik bijvoorbeeld onbegrijpelijk. Er zijn er kennelijk te weinig die alle kwaliteiten in zich hebben verenigd, dus moeten we het er maar mee doen. Personeel lijkt zelfs wel te moe (of lamgeslagen) om nog een vuist te maken of in ieder geval voor het belang van kinderen op te komen. Onverschilligheid geeft hier en daar de toon aan. Een verontrustende ontwikkeling, als je't mij vraagt.

  • Rebekka

    heb het niet gezien…

    Ben er ook niet geheel mee bekend, maar is het niet zo dat het te maken heeft met het veranderen van het schoolsysteem. (ze willen uiteindelijk er naar toe dat er z.g.a.g. speciaal onderwijs is)

    Daarnaast met de problematiek die de leerkrachten aangeven dat ze het a: te druk hebben en b: niet kundig genoeg zijn voor bepaalde zaken.

    Ofterwijl dat de werktaken langzaam verschuiven?

    weet het niet hoor, maar ik kan me er zo wat bij voorstellen…

  • Jan

    Er is zo'n vereniging, o.a. opgericht n.a.v. de vorige uitzending van Buitenhof waarin dit onderwerp ook ter sprake kwam.

    Dit is de Vereniging Beter Onderwijs Nederland. Ze beloven docenten van basis- tot hoger onderwijs te mobiliseren. Kijk maar eens op hun website http://www.beteronderwijsnederland.nl/ en word lid voor maar € 10 per jaar!

  • helen

    Bedankt jan, ik ga kijken of dit iets voor mij is. groetjes helen