Dat verschilt per samenwerkingsverband.
Grofweg is de overeenkomst als volgt:
Elk samenwerkingsverband (verzameling van scholen waarbinnen minsten 1 sbo-school) heeft een gezamelijk Zorgplan. Hierin staat beschreven welke leerlingenzorg er binnen de scholen van eigen budget betaald moet worden en welke zorg in aanmerking komt voor ondersteuning uit het samenwerkingsverband (de scholen maken hier samen een pot voor aangevuld met WSNS subsidie).
Het samenwerkingsverband heeft in ieder geval een PCL (permanente commissie leerlingenzorg) al wordt die commissie ook wel eens anders genoemd (zorgplatform oid). De procedure van de PCL hoort in het Zorgplan beschreven te zijn en voldoet minimaal aan de voorschriften art. 19 WPO, maar dat kan dus per samenwerkingsverband verschillen.
Deze commissie beoordeelt de aanvragen van scholen voor ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband (zie het als subsidieverdeling). Dat kan ambulante zorg zijn (een specialist van het SBO komt op de school om te helpen) maar het kan ook een leerplaats op de SBO school zijn (die kost ook geld natuurlijk).
Meestal gaan dat soort aanvragen gepaard met een rapportage over de leerling. Als dat zo is dan horen de ouders hierin gekend te worden. Zij hebben recht op inzage en correctie en een afschrift voordat het rapport naar de PCL gaat. Maar dat gebeurt niet altijd.
Het hoeft ook niet altijd. De doorslaggevende reden om om extra hulp van het samenwerkingsverband te vragen, kan ook met de school zelf te maken hebben.
De stelling is dan niet dat er iets objectief mis is met de leerling, maar dat de school de expertise mist of onevenredig veel leerlingen met kleinere problemen heeft waardoor extra ondersteuning nodig is.
Denk bijvoorbeeld aan dyslexie of hoogbegaafdheid (zijn op zich meestal geen gronden voor plaatsing in sbo, kan wel om ambulante begeleiding vragen)
http://www.minocw.nl/factsheets/411
De positie van ouders is een beetje vreemd in deze procedure. De PCL functioneert als een poortwachter van het budget. Een verzoek aan de PCL, of dat nu om ondersteuning van de school of van de leerling gaat, resulteert dan ook altijd in een antwoord dat budgettechnisch het meest voor de hand ligt.
Dat kan betekenen dat een verzoek om plaatsing in het SBO resulteert in het advies om een rugzak aan te vragen of plaatsing in het clusteronderwijs te overwegen. Een verzoek om expertise-ondersteuning van de school kan resulteren in het advies dat ene kind toch naar het SBO te plaatsen.
Kortom: De beschikking van de PCL kan verder strekken dan datgene waarvoor de ouders medewerking of toestemming hebben gegeven. Formeel is dat geen punt omdat de ouders in laatste zelf het kind bij de betreffende school aan moeten melden. Ze zijn het sluitstuk en dat zou ze final say moeten geven.
Maar in de praktijk is dat heel anders natuurlijk. Ouders van een leerling met een SBO beschikking of het PCL advies om een LGF/SO indicatie aan te vragen, maar met ouders die daar niets van willen weten dus hun kind er niet voor aanmelden, die worden niet serieus genomen.
Nog zoiets dubbels: Beschikkingen van de PCL hebben formeel alleen maar betekenis binnen het samenwerkingsverband van de PCL. Maar in de praktijk kan een kind met een SBO beschikking (of LGF/SO advies) in samenwerkingsverband A, meestal niet terecht op een school van een ander samenwerkingsverband.
Overigens: Vaak gaat het allemaal heel anders. De ouder krijgt van de leerkracht het advies het kind aan te melden op een SBO school. De ouder doet dat (weet niets van procedures) en daarmee wordt de indicatieprocedure opgestart.
Dat is dus eigenlijk de omgekeerde wereld.
Als je googelt op ‘zorgplan samenwerkingsverband’ dan kom je er een heleboel tegen. Ik heb echter nog niet een zorplan gevonden waarin de procedure heel duidelijk beschreven staat. Volgorde, rolverdeling, toestemmingen, noodzakelijke formulieren, voorwaarden voor toekenning, etc.
Voor LGF/SO indicatie bestaat er wel een landelijke procedure. Die is hier te vinden http://www.tcai.nl/ compleet met wetgeving en noodzakelijke formulieren.