“Als we het onderwijs nu deels zouden vervangen door thuis-onderwijs via internet, zou er 50% kunnen worden bespaard op de onderwijsbegroting.”
en
“Het lijkt erop dat de onderwijsgevenden en de onderwijs-lobby in Den Haag de invoering van elektronische informatie-overdracht saboteren, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen.”
Nee, die conclusie is te kort door de bocht.
Een belangrijke politiek reden voor het naar school sturen van leerlingen, is ze van de straat houden. De overheid is tegen thuisonderwijs. In de wet is thuisonderwijs als legale onderwijsvorm geschrapt in 1969. De ‘oplossingen’ die bedacht worden voor vervelende jongeren gaan allemaal over naar school, kazerne of opvoedkamp sturen. De nieuwste wens is leerplicht (dat is schoolplicht in Nederland) verlengen tot 23 jaar.
Dat die overheidsmening (leerlingen moeten naar school) breed en internationaal gedragen wordt, blijkt bovendien uit het ontbreken van degelijke en beproefde onderwijsmethodes via internet. Die computer heeft het onderwijs vooralsnog niet zoveel meer te bieden dan wat lesboeken doen.
En zolang dat zo is, zal er ook binnen het onderwijs niemand warmlopen voor systematische scholing via de computer.
Overigens: Er bestaat heel degelijk en beproefd afstandsonderwijs die ook gebruik maken van internet. De Wereldschool en Edufax bijvoorbeeld. Maar de leerplichtwet wordt vooralsnog zo uitgelegd dat in Nederland wonende leerplichtigen daar geen gebruik van mogen maken. Want hoewel deze scholen een ‘school’ zijn in de zin van de leerplichtwet (inschrijfplicht), kennen deze scholen geen bezoekuren en daarmee kan er niet aan de bezoekplicht worden voldaan.
Trouwens: wel op de hbo scholen (niet leerplichtigen). Daar neemt het aantal contacturen alleen maar af en worden studenten geacht via internet of intranetconstructies het contact met hun docenten en studiegenoten te onderhouden.
Elke dag naar school is er voor die groep niet bij en dat levert inderdaad een enorme besparing op. Voor de hbo scholen.
De zorgen over de kwaliteit van dat onderwijs, groeien wel.
Kortom: Er is heel wat te zeggen voor jouw oplossing, maar dan zal de overheid eerst het idee moeten verlaten dat onderwijs de primaire taak heeft om de maatschappij van stoute loslopende kindertjes te behoeden en daarop de wet moeten aanpassen.