Het Bewijs Betaald Collegegeld, is zoals de naam zegt, een bewijs dat een student het collegegeld heeft betaald. Elke instelling voor hoger onderwijs voert sinds een aantal jaren een eigen (instellings)collegegeldbeleid. Het wettelijke collegegeld is bij veel instellingen voor hoger onderwijs voor studenten tot een leeftijd van 30 jaar bedoeld. Deze studenten hebben vaak (nog) recht op studiefinanciering.
Het bedrag van het wettelijke collegegeld ligt vast en de hoogte ervan wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het instellingscollegegeld mag een onderwijsinstelling zelf bepalen. (Deeltijd)studenten ouder dan 30 jaar vallen in de regel onder het instellingscollegegeld en de hoogte van het instellingscollegegeld is gewoonlijk (veel) hoger dan die van het wettelijke collegegeld.
Studenten die het wettelijke collegegeld hebben betaald aan welke instelling voor hoger onderwijs dan ook - met uitzondering van de Open Universiteit Nederland - kunnen/ mogen onder overlegging van het Bewijs van Betaald Collegegeld- zich laten inschrijven bij 1 of meer andere instellingen voor hoger onderwijs zonder bijbetaling en daar een tweede en zelfs derde studie volgen. In de praktijk is het combineren van twee of meer studies aan twee of meer instellingen roostertechnisch vaak niet mogelijk.
Als een student - deeltijd of voltijd - het instellingscollegegeld heeft betaald en hij/ zij wil zich inschrijven bij een andere HBO/WO instelling dan betaalt hij/ zij vaak het
volledige instellingscollegegeld bij die andere instelling. Er zijn uitzonderingen. Zo hebben de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een gemeenschappelijk collegegeldbeleid. Een student die aan de Universiteit van Amsterdam is ingeschreven en bij de Hogeschool van Amsterdam een opleiding wil volgen betaalt daar onder overlegging van het Bewijs van Betaald Collegegeld slechts een aanvullend bedrag, namelijk het verschil tussen het instellingscollegegeldbedrag van de Universiteit van Amsterdam en dat van de Hogeschool van Amsterdam. Is het betaalde collegegeld bij de UvA hoger dan dat bij de HvA dan studeert de student bij de HvA ‘gratis’ (anders betaalt de student het verschil bij). Deze regeling geldt ook voor een HvA-student die aan de UvA wil studeren. Het is trouwens altijd verstandig om bij een instelling voor hoger onderwijs naar het haar collegegeldbeleid te informeren!
De Hogeschool LOI en de Hogeschool Windesheim hebben voor de lerarenopleidingen een samenwerkingsverband. Het zou mij daarom niet verbazen als er in het collegegeldbeleid ook een vorm van samenwerking is. De inschrijvingsvoorwaarden zouden hierover uitsluitsel moeten geven.
De kosten voor een opleiding aan een (gesubsidieerde) hogeschool of universiteit zijn inderdaad vaak veel lager dan die aan een particuliere, ongesubsidieerde hogeschool. Zo betaal je voor elk (her)tentamen tentamengeld. Echter, de leerstof wordt volledig in het schriftelijke cursusmateriaal behandeld en een verplichte aanschaf van studieboeken is er niet. Studenten van een particuliere of een gesubsidieerde HBO/ WO instelling moeten daarentegen verplicht voorgeschreven studieboeken en dictaten kopen en die zijn tegenwoordig heel …heel duur!
Jet schreef:
>
> Misschien heb je wel gelijk Theo; maarre Mieke, denk ook aan
> de kosten. Krijg wel eens een Bewijs Betaald Collegegeld
> onder ogen (ambtshalve) en dat ligt een stuk hoger dan het
> wettelijk collegegeld. Zelfs al is de opleiding dan qua
> erkenning misschien gelijkgesteld met een tweedegraads
> opleiding ……