Hallo Rina,
Je schrijft:
''Momenteel werk ik in de kinderopvang en zit erover te denken om in het onderwijs een baan te zoeken.''
Allereerst zou ik je adviseren om eerst goed na te denken of je echt in het onderwijs wil werken. Neem eens contact op met een basisschool in de omgeving waar je woont en vraag of je een dag mag ‘'meelopen’'. Je moet een beetje ‘'aandringen’' want leerkrachten in het basisonderwijs hebben het heel, heel druk……Maar als je erbij vertelt dat je je serieus wilt orienteren, is er vast wel een basisschool te vinden die daartoe bereid is.
Overigens, het vinden van een baan als onderwijsassistent in het basisonderwijs is momenteel heel moeilijk. Heel recent was er in het NOS-Journaal aandacht voor de positie van onderwijs/ klasseassistenten in het basisonderwijs. Het zijn zogenoemde (gesubisdieerde) ID-banen, de nieuwe naam voor de vroegere Melkert-banen. Veel ID-ers hebben met ingang van het nieuwe schooljaar geen werk meer. Dit komt omdat de overheid de loonsubsidies voor basisscholen heeft stopgezet. Veel basischolen hebben onvoldoende geld om hun ID-ers te kunnen betalen.
Kijk eens op www.fairflex.nl , (kilik op kandidatenoverzicht, en zoek op ‘'onderwijsassistent’') een bemiddelingsorganisatie voor het onderwijs. Je vindt er veel cv's van (gemotiveerde) mensen die er tot nu toe er niet in zijn geslaagd om de gewenste baan in het onderwijs te vinden.
Je kunt met je MBO SPW de deelkwalificatie Onderwijsassistent (+ stage) volgen.. Dit duurt een jaar. Omdat je een HBO - SPH opleiding hebt voltooid, lijkt mij de studie voor de deelkwalificatie Onderwijsassistent voor jou nauwelijks interessant. Veel leerstof in de opleiding Onderwijsassistent heb je in je HBO- SPH - opleiding op een hoger niveau al bestudeerd.
Als ik jou was, zou ik met een hogeschool gaan praten die lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs verzorgen. Wellicht kom je met je HBO-SPH opleiding in aanmerking voor een verkorte HBO-opleiding leraar pedagogiek (Tweede Graad). De reguliere studieduur van deze opleiding is vier jaar, maar ik neem aan dat je in aanmerking komt voor een aantal vrijstellingen, waardoor de studieduur korter wordt. Onder meer, de Hogeschool van Amsterdam (www.efa.nl) en de Fontys Hogescholen, www.fontys.nl (diverse opleidingsplaatsen) verzorgen een (verkorte) opleiding leraar pedagogiek (Tweede Graad). Voor de @-adressen van alle HBO -lerarenopleidingen, raadpleeg bijvoorbeeld: www.hbo.startpagina.nl.
Kies je een andere lerarenopleiding dan de lerarenopleiding pedagogiek dan zul je vermoedelijk geen vrijstelling krijgen voor ÃÂnhoudelijke modulen, maar mogelijk wel voor modulen die je op het functioneren in het beroepsonderwijs voorbereiden. Bedenk dat je met een (voltooide) opleiding leraar pedagogiek (tweede graad) vaak in het middelbaar beroepsonderwijs (opleidingen voor welzijn en gezondheidszorg), komt te werken. Mijn advies: neem contact op, bijvoorbeeld met een roc die zorg en welzijnopleidingen aanbieden, en vraag of je er een dag mag ‘meekijken’'.
Tenslotte……en ik herhaal wat ik aan het begin van antwoord heb geschreven: denk goed na voordat je besluit om in het onderwijs te gaan werken. Het veel genoemde motief: ÃÂk vind het leuk om met kinderen te werken of hen iets te laten leren'' is volstrekt onvoldoende…..Kortom, romantiseer niet het werken in het onderwijs.
Veel succes.