Verbazing overheerst over ontdekte fouten bij politie en psychiatrie
Assen, 4 juli 2005 - Een cliënt van het psychiatrisch ziekenhuis van Assen heeft op 18 juni jongstleden het aftreden geëist van burgemeester Dieneke van As. Afgelopen donderdag stelde de landelijke Commissie Leemhuis voor, de burgemeester te ontheffen van haar taak als korpsbeheerder. ‘De huidige structuur voldoet niet meer in deze tijd’, concludeerde de zogenoemde ‘Stuurgroep Evaluatie Politieorganisatie’. Het onderzoek is aangeboden aan minister Remkes van Binnenlandse zaken en Donner van Justitie. De cliënt van het ziekenhuis is Bert Kerkhof, redacteur van de veelgelezen website Kindindeknel.nl
Hij wordt al enkele weken op last van de burgemeester gegijzeld in het ziekenhuis aan de Dennenweg, nadat hij een basisschool in Veenhuizen herinnerde aan de regel om beide gescheiden ouders toe te staan op ouderavonden en op het schoolplein. Eerder had hij met succes het schoolbestuur aangeklaagd bij de Landelijke Commissie voor het Openbaar Onderwijs. Als iemand die meer dan 40 jaar betrokken is bij discussies over de zeden in verband met ouderschap na scheiding en de verbetering van zorg voor kinderen door vaders, zegt hij diep teleurgesteld te zijn over de afdeling van de PvdA in de gemeente Noordenveld. De ‘langstzittende programmeur’ van gescheiden vaders in Nederland signaleert een gemene felheid van enkele autoriteiten in Assen nu minister Donner en het Tweede Kamerlid Ruud Luchtenveld wetsvoorstellen hebben gemaakt om ouders bij scheiding te verplichten een plan voor de zorg van hun kinderen op te stellen.
Volgens een bericht afgelopen vrijdag in het Dagblad van het Noorden zegt Dieneke van As het ‘raar’ te vinden dat zij van haar taak bij de politie wordt ontheven. ‘Iemand uit het openbaar bestuur is zich meer bewust van alle noden in de samenleving’, aldus van As. Ook minister Remkes (VVD) zegt niets te voelen voor een reorganisatie bij de politie. Minister Remkes wil slechts ‘zwakke punten waar nodig veranderen’. Zowel Dieneke van As, Jaquest Wallage en Bert Kerkhof zijn lid van de PvdA. Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de burgemeester van Groningen geen reactie heeft op de plannen van de Commissie Leemhuis. Volgens Kerkhof heeft hij als gewest secretaris in de provincie Utrecht in 2001 melding ontvangen dat Jaques Wallage zijn actie steunt.
Nadat Kerkhof en zijn familie vorige maand een succesvol ‘omgangsbegeleidingstraject’ bij de jeugdzorg in Hoogeveen afsloten, stelde hij per brief aan de moeder van zijn zoon voor een ouderschapsplan te sluiten. Daarop werd hij eind mei telefonisch benaderd door psychiater Kees S. van het Asser ziekenhuis. Volgens Kees S. zouden ‘mede-behandelaars’ hebben gemeld dat iets ‘niet in orde’ was. Nadat hij op 1 juni op de dag van het Europese Referendum door de politie van Noordenveld werd opgepakt op het schoolplein in Veenhuizen, werd zijn ex bezocht door twee leden van hetzelfde politiecorps. De agenten J.O. en H.K. verschaften zich inzage in de brief van Kerkhof aan de moeder en verklaarden deze ‘verwarrend’. Zij spreken van een ‘dwaze vader’. Volgens de Nationale Recherche Informatie praatten de agenten een avond lang op de moeder in en probeerden een aanklacht tegen Kerkhof uit te lokken wegens ‘stalking’. Pas achteraf hebben zij dit doorgesproken met parket secretaris Anton V. Kees S. baseert het psychatrisch behandelplan mede op de verklaring van deze agenten, als waren zij ‘mede-behandelaars’.
Voorzitter Leemhuis-Stout zegt in de toelichting van het rapport van de Stuurgroep ‘geschrokken te zijn van de slechte aansturing van de politie in de regio’. Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommisarissen is overwegend tevreden over de voorstellen van de Commissie Leemhuis.
Verpleegkundigen in het psychiatrisch ziekenhuis reageren terughoudend. ‘Moet ik me oude dames voorstellen die wild met tasjes rondslaan naar gescheiden ouders?’, was een reactie. Ook wordt gehoord: “Bert Kerkhof hoort hier niet”. Verbazing over de ontdekte fouten bij politie en psychiatrie overheerst. Kerkhof eist dat Dieneke van As wordt ontheven uit haar functie om door middel van een ‘in bewaring stelling’ (IBS) een psychiatrische opname te kunnen gelasten. Of dat nu is door haar aftreden als burgemeester danwel door het ontnemen van de bevoegdheid die burgemeesters via de BOPZ wet hebben. Haar bevoegdheid doet geen recht aan maatschappelijke veranderingen, aldus Kerkhof.
Volgens hem wordt de zorg voor kinderen na scheiding al jarenlang gefrustreerd door regionaal opererende bestuurlijke kringen. Uit onderzoek van de publieke opinie blijkt dat 86% van de bevolking wil dat beide ouders na scheiding betrokken blijven bij de zorg. Echter, de resterende 14% bezet machtsposities als niet-gekozen burgemeester en bekleedt functies bij sommige delen van de rechterlijke macht. Nu er een meerderheid is in de Tweede Kamer voor de zorg door beide ouders voor kinderen na scheiding, kan het niet zo zijn dat de lokale nomenclatura ‘over de rooie’ gaat en blijft tegenwerken, aldus Kerkhof.
De Tweede Kamer is voornemens een parlementaire enquête in te stellen naar het functioneren van de psychiatrie bij de TBS regeling. Mogelijk komt daarbij de IBS regeling ter sprake. Of het stelsel zal moeten worden gewijzigd opdat anderen dan familierechters psychiatrisch verklaringen uitspreken is onduidelijk. Donner sprak over het aanwenden van ‘andere en meer kennis dan alleen de psychiatrie’. Vanochtend zal een rechter oordelen over het al dan niet voortzetten van het vasthouden van Kerkhof in het ziekenhuis. Kerkhof zegt dit te zien als een ‘lakmoesproef’ voor het huidige stelsel.
De gebeurtenissen in Assen worden gevolgd door observatoria van ouderschapsverenigingen in Nederland, Duitsland en België. Wetenschappers verwachten dat de actie in Assen veel materiaal oplevert over de toestand van bepaalde lokale besturlijke kringen in Nederland en de psychiatrie beoefening. Kerkhof mag in het ziekenhuis zijn apparatuur van Aziatisch-Europese makelij gebruiken. Ondermeer heeft hij een notebook volgepakt met hard- en software die de onderzoekers in de observatieposten van een schat aan informatie moet voorzien. Terwijl de observatoria op veilige afstand meekijken, doet Bert Kerkhof het zware werk.
In de afgelopen maanden werd ook materiaal verzameld uit casuïstiek in Enschede en Zuid-Drenthe. Ook in andere regio's zijn malversaties met betrekking tot kinderrechten en ouderschap met het blote oog waarneembaar.
Op het moment zijn er in Nederland, België en Duitsland drie psychiatrische opnamen die de aandacht trekken van de ouderschapsverenigingen. In België werd deze maand een vrouw opgepakt die brutaal al meer dan een jaar omgang weigerde voor haar kind en de vader (zie: Vrouw die omgangsrecht weigerde gecolloqueerd). In Duitsland zit een Nederlandse omgang zoekende moeder vast.
Door het toenemend aantal scheidingen en de problemen die ouders na scheiding ondervinden van lokale kringen, ontstaan bij de betrokken kinderen ontwikkelingsachterstanden. Onlangs publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau hierover een onderzoek ‘Kinderen in Nederland’. Veelal komen deze kinderen in het VMBO terecht of maken hun opleiding niet af. Dat kost de maatschappij veel geld dat niet wordt besteed aan kenniseconomie. Daarom hebben een aantal vooraanstaande natuurkundigen, ICT-specialisten en politici de actie van de ouderverenigingen jaren geleden samenvallend gepland met ruimte onderzoek van de Nasa. Hoewel de botsing van een sonde met een meteoriet in de ruimte meer tot de verbeelding spreekt, is het gecoördineerde werk van de ouderschapsverenigingen van belang voor kinderen en de sociale cultuur en economie.
Afgelopen maandag demonstreerde Fathers 4 Justice bij het UMCG in Groningen. Het UMCG onderhoudt nauwe banden met het psychiatrisch ziekenhuis in Assen. De actie in Groningen werd uitgevoerd door een vader die zijn twee kinderen al twee jaar niet heeft kunnen zien. De kinderen wonen bij een omgangsweigerende moeder. Volgens Fathers 4 Justice is over het straatverbod van de school in Veenhuizen niet door een rechter beslist. De gemeente Noordenveld heeft slechts in haar functie van schoolbestuur van de openbare school een straatverbod uitgevaardigd. Volgens Peter Tromp van F4J voldoet het schoolbestuur niet aan de informatieplicht die scholen hebben krachtens artikel 377C van het Burgerlijk Wetboek. Zijn advies is om dit aanhangig te maken bij de Commissie Gelijke Behandeling.
Vanwege het bezoek aan het schoolplein zond het Centraal Justitieel Incassobureau aan Kerkhof inmiddels een schikkingsvoorstel van €85 voor ‘Huisvredebreuk door in een besloten erf te vertoeven’. Volgens Kerkhof is het voor laten komen van deze zaak goedkoper dan een verzoekschrift aan de kantonrechter om de school te dwingen de uitspraak van de Klachtencommissie voor het Openbaar Onderwijs na te komen. In elk geval vind hij dat het schikkingsvoorstel meer maat houdt dan de overdreven reactie vanuit de Assense psychiatrie. Volgens Kerkhof zou het goed zijn wanneer het weigeren van omgang op deze wijze werd beboet. Hij stelde dat enkele jaren geleden al voor in een artikel in het PvdA blad ‘Gewest Geluiden’.
De psychiaters van het ziekenhuis eisen een voortzetting van de psychiatrische opname. Aanstaande donderdag is hierover in het ziekenhuis een rechtszitting. Volgens Bert Kerkhof is zijn onderzoek voor het moment afgerond. Ook klaagt hij over de slechte communicatiemogelijkheden met de buitenwereld voor cliënten in het ziekenhuis. Wekenlang werd hem alle internet contact ontzegt, waardoor het verhaal van de 133 miljoen kilometer verre komeet eerder in de krant kwam dan het verhaal uit Assen. De cliëntenraad van het ziekenhuis stelt de inrichting van een ‘internet-café’ afhankelijk van de komst van een ‘buurthuis functie’ in de Brink van het ziekenhuis paviljoen. Volgens de cliëntenraad kan dit nog lange tijd duren. De klachten van Kerkhof zijn inmiddels door de klachtencommissie van het ziekenhuis ontvankelijk verklaard.
Voor het geval Kerkhof donderdag niet vrij komt beloofde Jos Aalders van Family4Justice aan Kerkhof een mogelijk bezoek aan Assen te bespreken in een landelijk overleg van de actiegroep, aanstaande zaterdag. Jos kreeg een boete van €110 voor zijn actie van het beklimmen van het dak van Paleis Soestdijk, maar verwierf hiermee de nodige publiciteit. Uit enquête onderzoek blijkt dat 86% van de Nederlanders de acties van gescheiden vaders steunt