Naar school gaan en betalen

  • Petra03

    Hoi, ik heb een dochter van 4 maanden en alhoewel het nog een hele tijd duurt voordat ze naar school gaat heb ik hier toch een vraag over aangezien mijn man en ik hier een discussie over hebben. Is het nou zo op het moment dat je kind naar school gaat hiervoor moet betalen of is dit tot aan het voortgezet onderwijs alleen maar een ouderbijdrage. En zo ja welk bedrag? Wie kan mij hier antwoord op geven.

    Gr Petra

  • jk

    Basisschool is alleen een vrijwillige ouderbijdrage die min of meer verplicht is, per school kan dit verschillen in hoogte.

    Voortgezet is tot 16 jaar een bijdrage in diverse kosten en de prijs van boeken, kopen of huren, maar alles bij elkaar loopt dit al in de honderden euro,s.

    Het is wel mogelijk afhankelijk van de hoogte van je inkomen om hier een bijdrage in de kosten voor te krijgen.

    Als ze eenmaal 16 zijn dan krijgen ze een soort studiefinanciering.

    Het gedeelte van de basisschool klopt, dat hebben mijn kids al doorlopen of het andere helemaal klopt daar ben ik niet zeker van maar als het niet klopt dan komen er vast wel prikkers die het verbeteren.

    Is je vraag zo voldoende beantwoord?

  • Angelique

    Bij onze kinderen op school is er een ouderbijdrage en een schoolreisbijdrage. Totaal komt dat per kind per jaar op 35 euro. Hiervan is trouwens de schoolreisbijdrage verplicht en de ouderbijdrage vrijwillig. Uit goed fatsoen betaalt iedereen die echter keurig. In de laatste nieuwsbrief die van school uit komt, staat hoeveel procent van de ouders betaalt heeft.

  • leerkracht

    Kosten onderwijs

    Les-, cursus- en collegegeld

    Schoolsoort Wettelijke kosten

    Primair onderwijs Geen. Het onderwijs is gratis.

    Voortgezet onderwijs

    U betaalt lesgeld als uw kind voor het begin van het desbetreffende cursusjaar de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Voor 2004/2005 is dit bedrag vastgesteld op € 936,-. Voor 2005/2006 bedraagt het lesgeld 949 euro. Als uw kind voor aanvang van het cursusjaar jonger is dan 16 jaar, is het onderwijs gratis.

    Beroepsopleidende leerweg (bol): deeltijd opleidingen (opleidingen die minder dan 850 lesuren per jaar bevatten)

    Als uw kind voor het begin van het schooljaar jonger dan 18 jaar is, hoeft u geen wettelijke bijdrage te betalen. Anders betaalt u cursusgeld. In 2004/2005 betaalt u voor de assistent- en basisberoepsopleiding € 194,06. Voor de vak-, middenkader- en specialistenopleiding betaalt u € 471,86. In het schooljaar 2005/2006 zijn deze bedragen vastgesteld op respectievelijk € 196,35 en € 477,44.

    Beroepsbegeleidende leerweg (bbl)

    Als uw kind voor het begin van het schooljaar jonger dan 18 jaar is, hoeft u geen wettelijke bijdrage te betalen. Anders betaalt u cursusgeld. In 2004/2005 betaalt u voor de assistent- en basisberoepsopleiding € 194,06. Voor de vak-, middenkader- en specialistenopleiding betaalt u € 471,86. In het schooljaar 2005/2006 zijn deze bedragen vastgesteld op respectievelijk € 196,35 en € 477,44.

    Hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten)

    U betaalt collegegeld. Studenten die voor aanvang van een voltijdse opleiding jonger zijn dan 30 jaar, betalen het wettelijk collegegeld. In 2004/2005 bedraagt het collegegeld € 1476,-. Voor het studiejaar 2005/2006 is het collegegeld vastgesteld op € 1496,-. Voor studenten die voor het begin van het studiejaar 30 jaar of ouder zijn, of een deeltijdopleiding volgen, stelt de school het collegegeld vast.

    Hoe hoog is de ouderbijdrage in het onderwijs?

    De hoogte van de ouderbijdrage kan per school sterk verschillen. De ouderbijdrage voor leerlingen in het (speciaal) basisondewrijs is gemiddeld 64 euro voor het eerste kind en 50 euro voor het volgende kind. De ouderbijdrage in het (speciaal) voortgezet onderwijs is gemiddeld een bedrag tussen de 57 en 98 euro. Financiert een school ook het boekenfonds dan komt de bijdrage meestal hoger uit: tussen de 114 en 250 euro.

    Het is verstandig dat u bij de inschrijving van uw kind meteen met de school afspreekt hoeveel ouderbijdrage u gaat betalen. Er kan rekening worden gehouden met de hoogte van uw inkomen.

  • Gerry

    wij hebben de wettelijke bijdrage van 936,00 wel al betaald voor onze 17 jarige dochter zij doet een midden kader funct.opleiding. niveau 4