Kinderen achtergelaten tijdens schoolreis.

  • jk

    De school (vwo/havo) ging dit jaar een dag naar Six Flags.

    De zoon (13 jr.) van een kennis had samen met een klasgenootje een vergissing gemaakt met de tijd waarop zij moesten verzamelen bij de bus, inplaats van kwart voor 4 kwamen zij een uur later aan.

    De bussen waren weg, ook een docent, die met eigen vervoer was, bleek weg te zijn.

    Deze twee kinderen van 13 en 14 waren dus zonder geld alleen achtergelaten in het pretpark.

    De vader van een van de kinderen, heeft ze vanuit zijn werk opgehaald.

    U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat beide ouderparen woest zijn en stappen willen ondernemen.

    Een van de ouders wil de onderwijsinspectie inschakelen maar doen deze hier wel iets aan of moet je ergens anders zijn om een klacht in te dienen?

  • Angelique

    De onderwijsinspectie behandelt geen individuele gevallen.

    De ouders kunnen wel bij de schoolleiding een klacht indienen.

    Wat een idiote situatie om kinderen van die leeftijd achter te laten. Ze hadden tenminste 1 iemand achter kunnen laten van de begeleiding (diegene met eigen vervoer bijv.) of de jongens om laten roepen of gaan zoeken.

    Ik hoop nog op dit forum te lezen hoe het af is gelopen…

  • Nanda

    Hallo

    even mijn korte reactie hierop, want je kunt hier wel lang op ingaan, maar hier heb ik dus geen woorden voor…

    Hallo of het nu een misverstand is of opzet, je hebt het hier nog wel over KINDEREN, die ondertoezicht en vertrouwen van volwassenen staan en dus mogen ze absoluut niet alleen daara chter gelaten worden, mijn vraag is of ze ze uberhaupt wel hebben gemist, ik ben bang van niet, want iedere school weet toch dat ie heel heel erg de fout in gaat als ie 2 kinderen aan hun lot overlaat in een pretpark…

    Vertrekken met 2 koppen te kort: ronduit SCHANDALIG !!!!!!!

    aangifte bij onderwijsinspectie heeft weinig zin die behandelen idd geen individuele gevallen, maar misschien bij de politie eventueel…

    En anders bij de wetswinkel of jurofoon navragen waar je wel verhaal kunt doen, want dit kan niet ongestraft…

    Nanda

  • coördinator

    Eerder deze maand deed een soortgelijke situatie zich voor, maar toen met twee 17-jarige leerlingen van een mbo-opleiding. Uit berichtgeving daarover het volgende citaat:

    "De inspectie gaat onderzoeken of het ROC Eindhoven over de schreef is gegaan. Bij een schoolreisje liet de school woensdagavond twee leerlingen achter in een pretpark in het Duitse Bottrop. De twee kwamen later opdagen dan het tijdstip waarop de bus zou vertrekken.

    De leerlingen waren 23 minuten te laat aanwezig. Volgens de landelijke inspectie is het reisje de verantwoordelijkheid van de school. „Als de ouders een klacht hebben, moeten ze die indienen bij de klachteninstantie van de school“, zegt een woordvoerder. „Als ouders en school daar vervolgens niet uitkomen, kunnen de ouders alsnog de inspectie inschakelen.“

    Ook kun je natuurlijk de klachtentelefoon 5010 bellen voor een antwoord op hoe te handelen.

    Coördinator

  • M Lavell

    " „Als de ouders een klacht hebben, moeten ze die indienen bij de klachteninstantie van de school“, zegt een woordvoerder. „Als ouders en school daar vervolgens niet uitkomen, kunnen de ouders alsnog de inspectie inschakelen.“

    Waar heb je die tekst vandaan? De inspectie behandelt geen individuele klachten (behalve (sexuele) intimidatie). De school moet een klachtenprocedure hebben. Als ouders en school er in die procedure niet uitkomen, dan moeten de ouders naar de rechter. Een andere instantie is er niet.

  • jk

    Ik was er al bang voor, het komt steeds weer op hetzelfde neer als je een klacht over een school hebt wordt je als ouder steeds weer tegen die zelfde muur neergekwakt, school.

    Alleen als er strafbare feiten zijn gepleegd, mishandeling of sexuele feiten dan pas kun je er iets tegen trachten te doen.

    Bij een probleem op school kun je als ouder maar een ding doen, je kind naar een andere school overplaatsen en dan maar hopen dat het daar beter is.

    Wanneer komt nu eens de tijd dat je als schoolbezoeker ook rechten hebt en niet alleen plichten.

    Elk bedrijf moet zijn best doen om het de klanten naar de zin te maken want anders lopen ze naar de concurentie, een school kan gewoon doen wat hij zelf wil want de klant (leerling) is verplicht om met de instantie in zee te gaan en met zijn alleen betalen we daar nog een kapitaal voor ook.

    De leerling is verplicht naar school te gaan maar kan geen les afdwingen.

    Als de leerling niet gaat dan krijgt hij/zij een boete maar een school mag leerlingen wel vrij geven als een les niet door kan gaan zonder dat daar een sanctie tegen over staat. Graag een correctie als ik dit verkeerd zie.

    Weet er iemand een manier om deze eenzijdige rechten van school om te buigen naar gelijke rechten voor leerling/ school?

    Is het een idee om een protestbrief te maken waarin we deze ongelijke situatie beschrijven en dan door zoveel mogelijk ouders naar de minister te laten sturen.

    Het is toch te zot voor woorden dat je van een partij een dienst af neemt waar je heeeeeeel erg veel geld voor betaald en dat je bij wanprestatie niet eens iets kan doen, er is geen een bedrijf die zo iets kan maken.

  • M Lavell

    “Weet er iemand een manier om deze eenzijdige rechten van school om te buigen naar gelijke rechten voor leerling/ school?”

    Gelijk is misschien wat overdreven. Gelijkwaardig zou al heel wat zijn.

    De oplossing is ‘onderwijsrecht’ waarin de rechten en plichten van ouders en leerlingen beschreven zijn op de manier zoals er ook ‘patientenrecht’ of ‘huurrrecht’ of ‘consumentenrecht’ is.

    Overigens zal dat niets veranderen aan de situatie dat je uiteindelijk alleen maar de rechter hebt om te beschikken in een geschil. Dat is bij patienten, huurders en consumenten ook zo. Je moet voor jezelf opkomen. Er is niemand die dat voor je doet.

  • M Lavell

    Vraagje nog: hadden deze kinderen een mobieltje bij zich? Hadden medeleerlingen/begeleiders het nummer van dat mobieltje? Is het een openbare school? Zo ja, kijk dan even bij www.lgc-lkc.nl

    Wat zouden de ouders eigenlijk willen dat er gebeurt? Excuses? Zijn er kosten gemaakt?

  • leerrechtdag

    http://members.lycos.nl/actieleerrecht

  • ZZ

    “Je moet voor jezelf opkomen. Er is niemand die dat voor je doet.”

    Idd, maar doe je dat als ouder, dan valt school over je heen, want dan ben je een lastige ouder!

    Feit blijft dat JK hierboven gelijk heeft. Je kan er niks aan doen en dat is een belachelijke situatie.

    Wij hebben als ouders van een leraar letterlijk te horen gekregen dat als wij lastig waren wij dan wel 5 jaar problemen konden krijgen met haar!!(lees zoonlief)

    Wat doe je tegen zulke uitspraken?? Ik neem niet elk telefoongesprek op (helaas in dit geval) want het wordt naderhand natuurlijk glashard ontkent.

    Zulke praktijken moet je in het bedrijfsleven proberen…………..

    Leraren/scholen?? de nieuwe heiligen!!

    ZZ