Ter informatie het volgende persbericht:
Overgaan of zittenblijven, wie beslist? Ouders kennen vaak rechten en plichten niet.
Ouders zijn vaak onvoldoende geïnformeerd over de gang van zaken op de school van hun kinderen rondom overgaan en zittenblijven. Wie heeft het laatste woord bij de overgang van de ene klas naar de andere en mag een school de overgangs-normen zelf vaststellen? Ouders weten niet of zij inspraak hebben bij deze beslissing of dat zij het oordeel van de school moeten volgen. De consequentie is dat er tussen school en ouders vaak wrevel en miscommunicatie ontstaat tijdens de laatste weken van het schooljaar.
>>Advies vragen
Van 20 juni tot en met 15 juli a.s. stelt 5010 haar telefoon- en e-maillijn beschikbaar voor vragen van ouders rond het overgaan en zittenblijven. Dit geldt voor zowel ouders met kinderen in het basis-, voortgezet als het speciaal onderwijs. Ouders kunnen gratis bellen (0800-5010) of een e-mail sturen via www.50tien.nl . Medewerkers van 5010 kunnen ouders informeren over procedures die scholen (moeten) hanteren bij hun beslissing of een kind doorstroomt of nog een jaar moet over doen. Ook kan 5010 meedenken met ouders hoe zij het gesprek met de school kunnen aangaan en mogelijk invloed kunnen uitoefenen op de handelwijze van de school op dit punt. Soms vinden ouders het alleen al prettig als zij een luisterend oor ervaren.
>>Wie beslist?
5010 is de landelijke telefonische en digitale vraagbaak voor ouders over onderwijs. Aan het eind van het schooljaar 2003-2004 werd er veel gebeld door ouders met vragen en klachten over het overgaan en zittenblijven. Meestal ging het om kinderen die tegen de wens in van de ouders in dreigden te doubleren:
?Hoe is het mogelijk dat de school mijn dochter niet naar groep 4 wil laten overgaan? Ze is met alles bovengemiddeld; alleen met lezen scoort ze net iets lager. Ik ga het er gewoon doordrukken, dat ze toch overgaat!?
?Opeens horen we dat ons kind groep 6 over moet doen. Daarover is ons het hele jaar niets verteld. Kan dat zomaar??
Een enkele keer komt ook het tegendeel voor. Zo belde een moeder die van mening was dat haar kind beter af was wanneer het zou blijven zitten. Er waren thuis zoveel toestanden geweest, dat het haar beter leek als haar kind het jaar rustig over kon doen. Anders moest ze volgend jaar zo op haar tenen lopen. De school vond echter dat het kind voldeed aan de overgangsnormen en wilde het kind door laten stromen.
>>Van twee naar drie
Veel onduidelijkheid bestaat er over de overgang van groep 2 naar groep 3. Hoewel wettelijk de 1 oktobergrens is losgelaten, hanteren nog steeds veel scholen deze grens. Dit levert vragen op, als: ?Ons neefje wordt in november pas zes en mag wel naar groep 3. Op onze school mogen alleen kinderen van vóór 1 oktober doorstromen. Wat staat daarover in de wet?? Of: ?Staat ergens beschreven wat de overgangsnormen zijn van groep twee naar groep drie?
>>Voortgezet onderwijs
Ook bij ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs blijkt een duidelijke behoefte aan een onafhankelijke persoon, die meedenkt, informeert en raad geeft en zonodig doorverwijst. ?Mijn zoon dreigt voor de tweede keer te blijven zitten. Kan de school hem zomaar verwijderen? En waar kan hij dan terecht?? Er bellen ook ouders die met hun handen in het haar zitten, omdat hun kind niet meer naar school wil. De medewerkers van 5010 denken mee over de mogelijkheden die er zijn om toch te voldoen aan de (partiële) leerplicht..