Het is altijd lastig om op afstand advies te geven. Een school is verplicht om informatie te geven over hoe en waarom men iets geregeld heeft. Bovendien zullen de leerlingen zelf er ook wel op staan om precies te weten hoe hun rapportcijfers worden berekend.
Als de jaargids van de school niet volledig is, kan daar bij de directie en/of het schoolbestuur bezwaar tegen worden gemaakt.
Een andere mogelijkheid is contact zoeken met de ouders uit de medezeggenschapsraad. Zij kunnen dergelijke klachten ook aan de orde stellen.
Andere vraag: wat staat er zoal in het leerlingenstatuut?
ter informatie:
Het leerlingenstatuut is een reglement van de school waarin de rechten en plichten van alle leerlingen staan. Daarbij valt te denken aan regelingen rondom te laat komen, proefwerkplanning, straffen, in beroep gaan tegen cijfers, vrijheid van uiterlijk, mogelijkheden voor het uitgeven van de schoolkrant, enzovoort.
In het leerlingenstatuut moeten in ieder geval vier onderwerpen geregeld zijn, namelijk:
wat de schoolregels zijn;
hoe de school met geschillen tussen bijvoorbeeld leerkrachten en leerlingen omgaat;
hoe de school de gegevens van de individuele leerling beschermt ('privacyregeling');
hoe de school de kwaliteit van het onderwijs bewaakt.
Scholen zijn verplicht om een leerlingenstatuut op te stellen. En elke twee jaar moet het statuut opnieuw worden vastgesteld door het schoolbestuur. Zowel de leerlingen als de ouders in de medezeggenschapsraad moeten met het statuut instemmen.
Het leerlingenstatuut is een openbaar stuk. Het moet dan ook voor leerlingen op school ter inzage liggen.
(bron: ministerie OCW)
tenslotte nog twee websites:
http://www.50tien.nl/
Dit is een officiële vraagbaak voor ouders, door de overheid ingesteld.
http://www.onderwijsklachten.nl/
Dit is een particuliere site waar (bv) ouders geadviseerd en geholpen worden als er klachten zijn. Wat moet je dan doen?
Groet
Coördinator