overstap naar vmbo tl

  • anneke

    Onze dochter zit nu in de brugklas vmbo gl. Zij heeft goede resultaten.

    Op de school waar zij zit is gl het hoogste niveau.

    Wij vragen ons af in hoeverre de overstap naar tl nog mogelijk is (dus op een andere school).

    Heeft iemand hier ervaring mee.

  • een moeder

    het verschil tussen gl en tl is erg klein. het enige verschil is dat bij gl een paar uur “praktijk” zit. Je kunt navragen of het mogelijk is om bij het eindexamen een extra vak te kiezen . op sommige scholen is dat mogelijk. Je hebt dan een gewoon tl diploma.

  • coördinator

    Ik vind het wat vreemd te lezen dat vmbo-gl wèl en de vmbo-tl niet op deze school bestaat.

    In artikel 10d van de wet op het voortgezet onderwijs staat namelijk “Aan een scholengemeenschap waarvan ten minste een school voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en een school voor voorbereidend beroepsonderwijs deel uitmaken, kan, (……)onderwijs in de gemengde leerweg worden gegeven.”

    Behalve het vbo ( de beroepsgerichte leerwegen nu) moet er dus ook een mavo ( de theoretische leerweg nu) beschikbaar zijn.

    Verder vind ik het vreemd dat in de brugklas al GL wordt gelabeld: zoals al opgemerkt door ‘een moeder’ zit er slechts één vak verschil tussen GL en TL en dat verschil zal zich meestal pas openbaren in leerjaar 3; tot die tijd zijn GL en TL in principe gelijk.

    Los van het advies van ‘een moeder’ , zeker de moeite waard om na te gaan, is het antwoord op de vraag inzake overstap: JA. Aan het eind van de brugklas is overstap mogelijk. Of een andere school plaats heeft, is wat anders. Die overstap zou, afhankelijk van de opleiding in leerjaar twee (welke vakken bv) ook nog mogelijk zijn na leerjaar 2.

    Coördinator

  • moeder

    Hier nog even een reactie van een andere ‘moeder’, er zijn absoluut meer scholen waar dezelfde situatie is.En waar kinderen die soms keihard moeten werken voor een diploma alleen een tl. diploma kunnen krijgen door in de laatste jaren naast het extra praktijkvak van de gl. nog een theoretisch vak moeten doen en zo het tl diploma kunnen krijgen terwijl kinderen die gelijk op een tl school komen of een tl/havo of gl/tl brugklas niet dat extra praktijkvak hebben.

    Heel bijzonder vind ik dat nog steeds!

  • anneke

    Bedankt voor jullie reacties. Bij het zoeken naar een school is ons ook al gebleken dat gl een “geval apart” is.

    Bij ons in de buurt zijn een aantal vmbo scholen die alle richtingen aanbieden, maar basis en kader zit dan bij elkaar in een gebouw en theoretisch apart.

    De gl komt pas ter sprake in de 3e klas en is voor leerlingen die tl niet aankunnen.

    Een kind dat als advies gl krijgt op de lagere school, wordt dan bij basis/kader geplaatst.

    Als ze goed presteren kunnen ze v.a. het 3e leerjaar naar gl.

    Leerlingen van kader-gl-tl komen uiteindelijk op het mbo in dezelfde klas terecht.

    Wij hebben 1 kind op het mbo en 1 gaat er naar toe, maar het is ons al gebleken dat leerlingen met mavo/tl toch een behoorlijke voorsprong hebben op de rest en veel leerlingen uit kader moeten voortijdig afhaken of naar een lager niveau op het mbo.

  • klara

    Dat kan soms het geval zijn vaak echter is er weinig verschil.De tl leerlingen hebben dan iets meer theoretische bagage maar de kadergerichte heeft vaak meer praktijkbagage, dit heft elkaar redelijk op.Daarbij komt dat tegen de tijd dat leerlingen naar het mbo gaan ze wat meer gemotiveerd raken omdat ze steeds meer een bewuste keuze maken als het goed is.

    Sommige leerlingen hebben gewoon wat meer tijd nodig om op een bepaalde plaats uit te komen dan anderen.

  • ivon

    en wat is nu precies het verschil tussen een havo brugklas en een vmbo tl brugklas ze werken nm precies met dezelfde boeken ?

  • ZZ

    Een Havo brugklas is altijd in combinatie met VWO.Dus Havo/Vwo brugklas. Ze worden daar getoetst op Havo-niveau maar haalt de leerling gemiddeld 71/5 of hoger dan is het na twee jaar een VWO-kandidaat. Daarnaast hebben ze er geen ‘praktijk’ lessen en Frans ipv Duits. Havo is Havo en VMBO-TL is de vroegere Mavo-4.(verschilde destijds ook al niet zoveel met elkaar)

    ZZ

  • regina

    Misschien begrijp ik het niet maar er zijn ook brugklassen vmbo-tl/Havo.

  • coördinator

    Aangezien elke school de brugklas naar eigen idee kan indelen, zijn er ook veel verschillen. Het was ooit de bedoeling dat leerlingen pas na de brugklas (vandaar die naam) zouden beslissen naar welk soort/afdeling V.O. ze zouden gaan; het eerste leerjaar was een brug tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

    Omdat de brugklas, als eerste lerejaar, nu eenmaal in bestaande scholen terecht kwam ( MULO werd MAVO; HBS werd HAVO enz.) stroomden de leerlingen doorgaans door naar het soort onderwijs dat op die school voorkwam. Het basisonderwijs selecteerde de leerlingen in feite.

    Door de vele fusies in het VO kun je weer binnen een scholengemeenschap van afdeling veranderen en kreeg de brugklas weer een beetje van zijn oorspronkelijke bedoeling terug.

    De meest voorkomende opzet van de brugklas is de zg. dakpanconstructie; hangt ook af van welke afdelingen zich binnen een locatie bevinden. Er kan dus een ‘echte’ vmbo-t brugklas zijn met leerlingen die op grond van advisering en cito het vmbo-t (mavo) zullen gaan volgen. Voor leerlingen die wellicht naar het havo kunnen doorstromen, is er dan de vmbo/havo brugklas. Meestal wordt daar de havo-methode gebruikt en kan men de leerling twee cijfers per vak toekennen: een op havo-niveau en een op vmbo-niveau. Dan is er een havo/vwo brugklas, terwijl een ‘echte’ vwo-brugklas ook tot de mogelijkheden behoort.

    In de schoolgids en soms op de website van de school staat uitgelegd hoe een school het eerste leerjaar heeft georganiseerd,

    Coördinator